ΖΩΗ

Το μυστικό της λευκής παραλίας!

Ένα μυστικό κρύβει αυτή η παραλία που θυμίζει Καραϊβική, αλλά βρίσκεται στις ακτές της Ιταλίας!

Η εκθαμβωτική λευκή άμμος στην πόλη Ροσινιάνο Σολβάι ( Rosignano Solvay), στη νότια Τοσκάνη, αποτελεί μόνιμο πόλο έλξης τουριστών.

Αλλά αυτή η όμορφη παραλία στην ακτογραμμή της Τυρρηνικής θάλασσα, κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό που πολύ λίγοι από τους λουόμενους, οι οποίοι συρρέουν κάθε καλοκαίρι, φαίνεται να γνωρίζουν.

Η εκπληκτική λευκή άμμος δεν είναι φυσική. Έχει δημιουργηθεί από χημικά απόβλητα, και η πηγή τους βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παραλία. Στο εργοστάσιο χημικών Solvay με το τεράστιο σύμπλεγμα από πανύψηλες καμινάδες  και δεξαμενές αποθήκευσης τοξικών ουσιών.

Η Solvay είναι μια βελγική εταιρία που ιδρύθηκε το 1864 από τον βιομήχανο και πολιτικό Έρνεστ Σολβάι (Ernest Solvay), ο οποίος πήγε στην Ιταλία το 1912. Τότε άνοιξε το πρώτο του εργοστάσιο κοντά στην πόλη Rosignano Marittimo, που βρίσκεται περίπου 25 χλμ από το Λιβόρνο.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το εργοστάσιο του Solvay οδήγησε στην ανάπτυξη, και μια νέα πόλη γεννήθηκε με καινούργια σπίτια, δρόμους και χώρους αναψυχής. Αυτή η πόλη ονομάστηκε Rosignano Solvay.

Το εργοστάσιο παράγει πολλά βασικά χημικά προϊόντα όπως ανθρακικό νάτριο, όξινο ανθρακικό, υπεροξείδιο του υδρογόνου, χλωριούχο ασβέστιο, και χλώριο. Το κύριο προϊόν του είναι το ανθρακικό νάτριο, το οποίο παρασκευάζεται με διοχέτευση αερίου διοξειδίου του άνθρακα μέσα από ένα διάλυμα αλμυρού νερού και αμμωνίας.

Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως διαδικασία Solvay, επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ernest Solvay, και τώρα είναι η κορυφαία βιομηχανική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανθρακικού νατρίου σε όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία Solvay αφήνει πίσω ένα μείγμα χλωριούχου ασβεστίου και ασβεστόλιθου, ως υποπροϊόντα, τα οποία η εταιρεία πετά στη θάλασσα για δεκαετίες. Οι πιο εμφανείς συνέπειες της δράσης του εργοστασίου είναι ο όμορφος, λευκός, τροπικός παράδεισος, μπροστά από το βιομηχανικό συγκρότημα.

Αλλά ο παράδεισος είναι μόνο μια ψευδαίσθηση. Πολλές τοξικές χημικές ουσίες όπως υδράργυρος, αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδος και αμμωνία, που είναι τοξικές ουσίες απίστευτα επιβλαβείς για τον άνθρωπο και τα ζώα, βρίσκονται στην «άμμο» και τη «καθαρή» θάλασσα.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 1999 από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η «λευκή παραλία» η «Spiagge Bianche», στα ιταλικά, είναι μεταξύ των 15 πιο μολυσμένων παράκτιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μεταξύ του 2008 και του 2010, η πόλη καταγράφει ένα ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από το μέσο όρο της περιοχής για την ίδια περίοδο, με αύξηση κατά 2,2% για τους άνδρες και 8,3% για τις γυναίκες. Επιπλέον, η συχνότητα των όγκων και της πρόωρης θνησιμότητας (κάτω των 65 ετών), είναι πάνω από τον περιφερειακό μέσο όρο κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αρκετή ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα και οι αρμόδιοι δεν εξηγούν στους λουόμενους την κατάσταση. Αντίθετα η Spiagge Bianche προωθείται ως τουριστικό αξιοθέατο, ασφαλές για κολύμβηση. Μάλιστα, κάθε χρόνο παίρνει και «γαλάζια σημαία»!

Οι ντόπιοι ακτιβιστές διεξάγουν έναν πόλεμο ενάντια στην πολυεθνική εταιρεία, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και η γραφειοκρατία πολύ περίπλοκη για να γίνει έλεγχος στη Solvay.

solvaya

solvay

solvay3

solvayb

solvay4

solvay5

solvay6

solvay8

(με πληροφορίες και εικόνες από Amuzing Planet και Wikipedia)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.