ΕΡΕΥΝΑ

Οι… «μέλισσες» των ωκεανών»!

Για πρώτη φορά ερευνητές έχουν βρει ενδείξεις ότι τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα έχουν επικονιαστές που εκτελούν την ίδια εργασία, όπως οι μέλισσες στη γη!

Ακριβώς όπως και τα επίγεια ξαδέλφια τους, τα χόρτα στο βυθό της θάλασσας χρειάζονται τη γύρη για να αναπαραχθούν. Τη γύρη αυτή μεταφέρουν «οι μέλισσες της θάλασσας», που είναι κάποια ασπόνδυλα όντα.

Κατά τη διάρκεια αρκετών ετών παρατήρησης, από το 2009 έως το 2012, οι ερευνητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστήμιου του Μεξικού κινηματογράφησαν τις νυκτερινές περιπλανήσεις αυτών των καρκινοειδών την άνοιξη.

Κοιτώντας προσεκτικά το βίντεο, εντόπισαν περισσότερες επισκέψεις ασπόνδυλων, τα οποία μετέφεραν τη γύρη αιωρούμενα πάνω από τα χόρτα, ακριβώς όπως οι μέλισσες αιωρούνται γύρω από τα φυτά που παράγουν γύρη, στη γη.

«Είδαμε όλα αυτά τα πλάσματα που έρχονταν, και στη συνέχεια είδαμε κάποια από αυτά να μεταφέρουν γύρη», δήλωσε η ο επικεφαλής ερευνήτρια Μπριγκίτα Φαν Τούσενμπρεκ (Brigitta van Tussenbroek).

Για να εξακριβώσουν αν τα ασπόνδυλα πραγματικά επικονιάζουν τα θαλάσσια λιβάδια, ή απλά τρέφονται από αυτά, η Τούσενμπρεκ και η ομάδα της πρόσθεσαν μια ποικιλία από τα μικροσκοπικά καρκινοειδή σε ένα ενυδρείο θαλάσσιας χελώνας, το οποίο είχε χόρτα.

Σε λίγα λεπτά, η γύρη είχε εμφανιστεί στα θηλυκά άνθη, σε σύγκριση με την κατάσταση που βρίσκονταν πριν βάλουν τα ασπόνδυλα στο ενυδρείο. Το μήνυμα ήταν σαφές: τα μικροσκοπικά καρκινοειδή μετέφεραν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι, βοηθώντας τα να γονιμοποιήσουν.

Τι συμβαίνει εδώ; Είναι πιθανό ότι τα ασπόνδυλα έλκονται από την κολλώδη γύρη στα αρσενικά άνθη. Καταβροχθίζουν με το γεύμα τους, η γύρη προσκολλάται στο σώμα των καρκινοειδών, τα οποία τη μεταφέρουν σε άλλα λουλούδια, ακριβώς όπως οι μέλισσες.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι αυτή η σχέση υπάρχει στα καρκινοειδή με τα μεγάλα λουλούδια. Μένει να φανεί αν γίνεται το ίδιο και με τα μικρότερα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

beesb

beesc

beesf

beesa

(με πληροφορίες από Science Alert / Βίντεο Brigittavan)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s