ΕΡΕΥΝΑ

«Πύργοι πάγου» κατά της κλιματικής αλλαγής!

Τεχνητούς παγετώνες για να αντιμετωπιστεί το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια, προτείνει Ινδός επιστήμονας!

Ο Σονάμ Ουάνγκτσουγκ (Sonam Wangchuk), που είναι μηχανικός, προτείνει τη χρήση των πύργων από πάγο για να βοηθήσει τους κατοίκους στην έλλειψη του νερού, η οποία προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Καθώς οι παγετώνες υποχωρούν όλο και πιο πολύ κάθε χρόνο, δημιουργούνται προβλήματα για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, τις καλλιέργειες τους και την άγρια ζωή σε χαμηλότερα υψόμετρα, αφού διαταράσσεται ο υδρολογικός κύκλος.

Ο Ουάνγκτσουγκ, που γεννήθηκε στη βόρεια, άγονη ορεινή περιοχή Λαντάκ (Ladakh), στην Ινδία, θεωρεί ότι οι «πύργοι πάγου» θα βοηθήσουν τους ντόπιους να προσαρμοστούν στις απρόβλεπτες αλλαγές που προκαλούνται από το κλίμα του πλανήτη.

Οι «πύργοι», που λέγονται «ice stupas» (η στούπα είναι κατάλυμα για στοχασμό των βουδιστών) αποτελούνται από σωλήνες που εκτοξεύουν νερό από την τήξη των πάγων, το οποίο παγώνει τον χειμώνα και δημιουργούν τεχνητό παγετώνα, που με το λιώσιμο του θα βοηθήσει τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία.

Στόχος του Ουάνγκτσουγκ είναι δημιουργήσει ακόμη είκοσι από αυτούς τους πύργους, κάθε 30 μέτρα, σε διάφορα μέρη που βρίσκονται σε κατάσταση ξηρασίας.Ο επιστήμονας πιστεύει ότι οι «πύργοι πάγου» είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση, καθώς το μεγαλύτερο αρχικό κόστος είναι να αγοραστούν οι σωλήνες.

Μετά την εγκατάσταση, αυτοί οι «πύργοι» θα λειτουργήσουν, παρέχοντας νερό για τους κατοίκους. Είναι μια προσαρμογή στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού, και σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης, θα μπορούσε να βοηθήσει να πρασινίσουν άγονες ορεινές περιοχές.

pyrgos2

pyrgos3

pyrgos5

pyrgos4

pyrgos7

(με πληροφορίες από Treehugger / Βίντεο Rolex Awards)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.