ΖΩΗ

Η μυστηριώδης ιστορία μιας πόλης-φάντασμα!

Μυστήριο καλύπτει ακόμα και σήμερα, την ύπαρξη μιας πόλης-φάντασμα που είχαν δημιουργήσει οι σοβιετικοί σε απόσταση αναπνοής από την Πράγα!

Πρόκειται για τo Μπόζι Νταρ (Bozi Dar), που είναι κοντά στο Μιλοβίτσε (Milovice), περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πράγας, και δημιουργήθηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Τα ερείπια του Bozi Dar, που σημαίνει «Δώρο Θεού» στα Τσέχικα, έχουν λεηλατηθεί, αλλά οι φήμες για το τι σκοπούς εξυπηρετούσε, αυτή η πόλη στρατιωτικών, δίνουν και παίρνουν.

Η άποψη που επικρατεί, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις, είναι πως το εγκαταλελειμμένο κτιριακό συγκρότημα, ο Κόκκινος Στρατός το χρησιμοποιούσε για αποθήκευση πυρηνικών.

Στο Bozi Dar κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει ή να βγει, εκτός από υψηλόβαθμους σοβιετικούς αξιωματούχους. Ήταν μια στρατιωτική βάση, που περιβαλλόταν από ένα βαρύ συρματοπλέγματα, και μεγάλα τμήματα των υποδομών της, βρίσκονταν στα υπόγεια των κτιρίων.

Πριν από τη Βελούδινη Επανάσταση, η ΕΣΣΔ διατηρούσε 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην τότε Τσεχοσλοβακία. Αν και η Ρωσία αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν πυρηνικά όπλα είχαν μεταφερθεί στο τσεχικό έδαφος, η κοινή πεποίθηση είναι πως υπήρχαν πυρηνικά στη χώρα.

Πάντως, ο Κόκκινος Στρατός έφυγε το 1991, και εγκατέλειψε τη στρατιωτική βάση που έχει λεηλατηθεί. Υπόστεγα αεροσκαφών σκουριάζουν, πολυκατοικίες είναι εγκαταλειμμένες και άδειες, καθώς έχουν κλαπεί τα όποια αντικείμενα αξίας.

Το Bozi Dar, παραμελημένο και με βαριά ρύπανση, παραδόθηκε στην κυβέρνηση της Τσεχίας το 1992. Όμως, παρά τις διάφορες προτάσεις, αυτή η εγκαταλελειμμένη βάση παραμένει κενή από τότε.

bozidar2

bozidara

bozidar4

bozidar3

bozidar1

bozidar5

(με πληροφορίες και εικόνες από Urban Ghosts)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.