ΜΟΥΣΕΙΑ

Το πυρηνικό καταφύγιο με το μεγαλύτερο αρχείο του κόσμου!

Σε ένα καταφύγιο που προοριζόταν για να φιλοξενήσει εκατοντάδες ανθρώπους, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, στεγάζεται σήμερα το μεγαλύτερο αρχείο του κόσμου!

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αποθήκη της διάσημης βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, που έχει πάνω από 160 εκατομμύρια αντικείμενα στη συλλογή της. Ανάμεσα τους βρίσκονται 23 εκατομμύρια βιβλία, και περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, από τη δεκαετία του 1890 μέχρι τη σημερινή εποχή.

Πρόκειται για το Κάμπους Πάκαρντ (Campus Packard), όπου φυλάσσεται το οπτικοακουστικό αρχείο της πολιτιστική κληρονομιάς των ΗΠΑ. Εκτός από σπάνιες ταινίες και πρωτότυπα φιλμ, βρίσκονται επίσης 3,5 εκατομμύρια ηχογραφήσεις δημόσιων ραδιοφωνικών εκπομπών και μουσικής, που αντιπροσωπεύουν πάνω από εκατό χρόνια ιστορίας εγγραφής ήχου.

Αυτό το καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου στους πρόποδες του Μπλου Ριτζ Μάουντενς (Blue Ridge Mountains), στο Κόλπεπερ (Culpeper), στη Βιρτζίνια, χτίστηκε αρχικά το 1969 ως αποθήκη υψηλής ασφαλείας.

Στο Campus Packard, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποθηκευμένα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, έτσι ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει την ανατολική περιφέρια της χώρας, σε περίπτωση ενός καταστροφικού πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση.

Όπως τα περισσότερα πυρηνικά καταφύγια που χτίστηκαν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, είναι ανθεκτικό στην ακτινοβολία, καθώς κατασκευάστηκε από οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους μισού μέτρου και με παραθυρόφυλλα που έχουν επένδυση μολύβδου.

Το καταφύγιο θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 540 άτομα για ένα μήνα. Είχε κρεβάτια, κονσέρβες και αποξηραμένα τρόφιμα, ένα ελικοδρόμιο και ψυγεία αποθήκευσης νεκρών, καθώς δεν θα μπορούσαν να ταφούν λόγω υψηλής ακτινοβολίας που θα επικρατούσε έξω.

Μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, η αποθήκη εγκαταλείφθηκε για τέσσερα χρόνια πριν αγοραστεί από το Ίδρυμα Ντέιβιντ και Λουσι Πάκαρντ (David – Lucie Packard) για λογαριασμό της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Για τη μετατροπή του καταφυγίου σε μια εγκατάσταση αρχείου, δαπανήθηκαν σχεδόν 240 εκατομμύρια δολάρια, με περισσότερα από 145 χιλιόμετρα από ράφια, για την αποθήκευση των συλλογών, και πάνω από 150 θαλάμους για τις ταινίες ήχου, κινηματογράφου και βίντεο!

Το Campus Packard στεγάζει 6,3 εκατομμύρια συλλεκτικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων όλων των βίντεο και των ταινιών ήχου, καθώς και 2,1 εκατομμύρια σενάρια, αφίσες, φωτογραφίες, κλπ. Επίσης, το ψηφιακό αρχείο του υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο gigabytes.

Στο πρώην καταφύγιο διοργανώνονται τακτικά προβολές ταινιών πολιτιστικής σημασίας στο θέατρο 206 καθισμάτων, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό.

packard3

packard11

packard2

packard5

packard6

packard7

packard4

packard8

packard10

packard12

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet και Wikimedia Commons)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.