ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Μυρμήγκια έτοιμα για παγκόσμια εισβολή!

Δημιουργούν «σούπερ αποικίες», με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 38 χιλιόμετρα, στην Αιθιοπία.

Μια ομάδα επιστημόνων διεξήγαγε έρευνα βιοποικιλότητας στα δάση που πλαισιώνουν ορθόδοξες εκκλησίες στη χώρα και έκανε μια αναπάντεχη ανακάλυψη: εντόπισαν μυρμήγκια λεπισιότα κανέσενς (Lepisiota canescens), τα οποία εμφανίζουν σημάδια σχηματισμού τεράστιων αποικιών.

Σύμφωνα με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μαγκνταλένα Σόργκερ (D. Magdalena Sorger) και βασικό μέλος της ομάδας, η ανακάλυψή τους είναι σημαντική δια δύο λόγους:

Πρώτον, ο σχηματισμός «σούπερ αποικιών» στα μυρμήγκια είναι σπάνιος, με τεκμηριώμενες περιπτώσεις μόνο σε περίπου 20 είδη σε όλο τον κόσμο. Και δεύτερον, άλλα είδη του γένους Lepisiota έχουν κάνει ήδη πρωτοσέλιδα ως ανησυχητικά χωροκατακτητικά είδη: το ένα στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, στη Νότια Αφρική, και το άλλο στο λιμάνι του Δαρβίνου, στην Αυστραλία.

Τα ευρήματα της ομάδας των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Insectes Sociaux.

ants1

Στην Αιθιοπία, δάση περιβάλλουν συχνά ορθόδοξες εκκλησίες, μερικές από τις οποίες είναι περισσότερο από 1.500 ετών. Αυτά τα δάση κυμαίνονται σε μέγεθος από λίγα στρέμματα μέχρι και χίλια. Θεωρούνται οάσεις μέσα στην άγονη γη και στις καλλιεργημένες εκτάσεις.

Τα μυρμήγκια κινούνται σε μεγάλους αριθμούς πέρα από τα όρια των δασών, σε γειτονικές αγροτικές εκτάσεις, αλλά και κατά μήκος πρόσφατα κατασκευασμένων δρόμων και άλλων αστικών δομών.

Κι αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή, λέει η επικεφαλής συγγραφέας Sorger, προειδοποιώντας πως τα είδη που βρήκαν στην Αιθιοπία, μπορεί να έχουν μεγάλες δυνατότητες να μετατραπούν σε παγκόσμια χωροκατακτητικά είδη. «Τα χωροκατακτητικά είδη ταξιδεύουν συχνά με τους ανθρώπους, μεταφερόμενα σε κάποιο φυτικό υλικό ή ακόμη, και στις αποσκευές των τουριστών», επισήμανε.

Οι «σούπερ αποικίες» εκτείνονται πέρα από μια φωλιά και μερικές φορές μπορούν να καλύψουν πολλά χιλιόμετρα.

(με πληροφορίες Science Daily / Photo Credit D. Magdalena Sorger)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.