ΖΩΗ

Μέσα στα ειδικά καταφύγια για ανθρώπους με αλμπινισμό

Στην Τανζανία, εκατοντάδες είναι αναγκασμένοι να ζουν σε προστατευόμενες κοινότητες.

Στα μέσα του 2008, στη χώρα αναφέρθηκαν περίπου 35 δολοφονίες και ακρωτηριασμοί ανθρώπων με αλφισμό (ή αλμπινισμό), από οργανωμένες συμμορίες, οι οποίες μισθώνονται από γιατρούς-μάγους των φυλών.

albino1

Η φωτορεπόρτερ Ανα Παλάθιος (Ana Palacios) επισκέφτηκε ένα από τα ειδικά κέντρα, που υπάρχουν στη χώρα, τρεις φορές στο χρονικό διάστημα 2012-2016.

albino5

Οι διώξεις των ανθρώπων με αλφισμό έχουν τις ρίζες του στην πεποίθηση ότι μέρη του σώματός τους διαθέτουν μαγικές δυνάμεις. Ακόμη, οι άνθρωποι αυτοί εξοστρακίζονται από εκείνους που θεωρούν ότι είναι καταραμένοι και φέρνουν κακή τύχη.

albino2

Σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων, η Τανζανία έχει 8.000 άντρες και γυναίκες με αλμπινισμό, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός τους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

albino6

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές προχώρησαν στη σύσταση ειδικών κέντρων για την προστασία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δολοφονούνται, ακρωτηριάζονται και βιάζονται.

albino3

Ο αλφισμός (ή αλμπινισμός) οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της μελανίνης και η έλλειψή της έχει ως συνέπεια το λευκό χρώμα στο δέρμα, στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη.

albino7

Σύμφωνα με τη φωτορεπόρτερ, στα ειδικά κέντρα έχουν καταφύγει άνθρωποι που φοβήθηκαν ότι θα σφαγιαστούν από εμπόρους, οι οποίοι πωλούν τα άκρα και τα όργανά τους σε γιατρούς-μάγους, για να φτιάχνουν φίλτρα.

albino4

Επίσης, στα καταφύγια υπάρχουν άνθρωποι με αλφισμό τους οποίους οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν, καθώς για τις κοινωνίες τους ένα «λευκό» παιδί θεωρείται στίγμα.

albino8

Μάλιστα, σε ορισμένες φυλές τα παιδιά αλμπίνο μπορεί να θανατωθούν κατά τη γέννηση ή να εγκαταλειφθούν ή να προσφερθούν για θυσία σε τελετή.

(με πληροφορίες και εικόνες The Sun)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.