ΤΟΠΟΙ

Τα μυστηριώδη αγάλματα μέσα στα πυκνά τροπικά δάση!

Μέσα στα τροπικά δάση της Ινδονησίας κρύβονται μυστηριώδη αγάλματα από γρανίτη, που κανείς δεν γνωρίζει ποιοι τα έφτιαξαν και γιατί!

Στο νησί Σουλαουέζι (Sulawesi), στο εθνικό πάρκο Lore Lindu και στην κοιλάδα Bada, που βρίσκεται σε δάσος 2.180 τετραγωνικών χιλιομέτρων χιλιομέτρων, υπάρχουν καλά κρυμμένα, περίπου, 400 γρανιτένια αγάλματα. Το μικρότερο έχει ύψος μερικών εκατοστών, ενώ το μεγαλύτερο φτάνει τα 4,5 μέτρα.

Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο με τα αγάλματα αυτά, αλλά το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να υπολογίσουν τον χρόνο δημιουργίας τους, αλλά με πολύ μεγάλη απόκλιση , καθώς τα τοποθετούν από το 3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ.

Σύμφωνα με ερευνητές, τα 400 αγάλματα από γρανίτη φάνηκε να απεικονίζουν, περίπου, 30 διαφορετικές ανθρώπινες μορφές. Μια ποικιλία από μύθους και θρύλους, έχει αναπτυχθεί για το ποιες ήταν αυτές οι μορφές και τι αντιπροσώπευαν.

Οι ντόπιοι λένε πως τα τα αγάλματα ανήκουν σε εγκληματίες που τριγυρνούσαν στα δάση και μετατράπηκαν σε πέτρες για να πληρώσουν το τίμημα των εγκλημάτων τους και καταραμένοι να ζουν στην αιωνιότητα της μοναξιάς, βαθιά μέσα στη ζούγκλα.

Τόσο πολύ πιστεύουν αυτή την εκδοχή, που έχουν δώσει και ονόματα σε κάποιες πέτρες. Μία από αυτές θεωρούν ότι ανήκει σε βιαστή, τον Tokala’ea, και οι βαθιές σχισμές στην επιφάνεια του βράχου, αντιστοιχούν στις μαχαιριές που έδωσαν στον άνθρωπο αυτόν κατά τη σύλληψη του και πριν καταδικαστεί σε μεγαλιθικά μορφή.

Ένα άλλο άγαλμα ονομάζεται Tadulako, και λέγεται ότι κάποτε ήταν ένα σεβαστό πρόσωπο σε τοπικό χωριό. Αλλά ο Tadulako πρόδωσε τους συγχωριανούς του, κλέβοντας ρύζι. Όταν πιάστηκε, μετατράπηκε σε πέτρα, με τη μορφή ενός μεγάλιθου που έχει τεράστια μάτια, τα οποία κοιτάζουν το χωριό του.

Διάσπαρτα ανάμεσα στα μυστηριώδη μεγαλιθικά μνημεία του Bada Valley του Sulawesi είναι δεκάδες γιγαντιαία πέτρινα δοχεία. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί είχαν χρησιμοποιηθεί. Οι τοπικοί μύθοι ισχυρίζονται ότι ήταν οι μπανιέρες των αρχόντων του χωριού, αλλά οι μελετητές βρίσκουν αυτή την εξήγηση απίθανη.

Μερικές από τα δοχεία έχουν βαριά πέτρινα καπάκια, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή του νερού, ή ακόμα να ήταν και φέρετρα.

Το μυστήριο με τους ογκόλιθους ίσως κρύβει έναν χαμένο πολιτισμό. Και αυτής της άποψης είναι πολλοί ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν δεδομένο πως οι άνθρωποι που έζησαν εκεί ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένοι, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πώς εξαφανίστηκαν.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ερειπωμένοι οικισμοί, ναοί ή νεκροταφεία, και κανένα έργο τέχνης ή χαρακτικά, που να εξηγούν γιατί δημιουργήθηκαν αυτά τα αινιγματικά μεγαλιθικά μνημεία.

Σήμερα, η κοιλάδα Bada και το εθνικό πάρκο Lore Lindu, προστατεύονται από μια ινδονησιακή και γερμανική συνεργασία που ονομάζεται σταθερότητα του τροπικού δάσους στην Ινδονησία, ή STORMA, με στόχο την προσέλκυση τουριστών και παράλληλα την αποτροπή της αποψίλωσης των δασών.

badaa

bada3

bada8

bada

badac

bada5

bada7

bada9

bada10

bada11

bada13

megalith

megalith1

(με πληροφορίες και εικόνες από Urban Ghost,  RW και Commons Wikimedia )

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.