ΖΩΗ

Η χαμένη φυλή της ζούγκλας του Αμαζονίου

Γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν 500 φυτά για τρόφιμα, φάρμακα και υλικά οικοδομής.

Η φυλή Μοξιχατέτιμα (Moxihatetema) είναι μία από τις τρεις ομάδες των ανθρώπων Γιανομάμι (Yanomami), που αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία με ξένους.

Τα ίχνη τους είχαν χαθεί για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά ένα αεροπλάνο που πέταξε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα βόρεια της Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλας, για να καταγράψει παράνομους καταυλισμούς ανθρακωρύχων, τους εντόπισε.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ακτιβιστική οργάνωση Survival International, η οποία μάχεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών στο δάσος, οι αεροφωτογραφίες αποκάλυψαν αύξηση των μελών της.

fyli1

Κι αν αυτά είναι τα καλά νέα, υπάρχουν και τα κακά: οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι τα μέτρα λιτότητας της βραζιλιάνικης κυβέρνησης θα επηρεάσουν τις προσπάθειες προστασίας των φυλών.

Η ειδική υπηρεσία για τη γη των αυτοχθόνων Funai (National Indian Foundation) είδε τον προϋπολογισμό της να μειώνεται κατά 37,7%!

Υπάρχουν φόβοι και ανησυχία ότι οι Γιανομάμι θα εγκαταλειφθούν. Χωρίς προστασία τους, είναι πολύ πιθανό η παράνομη εξόρυξη να επιστρέψει.

Αν και η φυλή Μοξιχατέτιμα δείχνει να έχει επιζήσει, ωστόσο έρχεται ολοένα και πιο κοντά στους ανθρακωρύχους που φέρνουν ασθένειες, μολύνουν τις πηγές του νερού με υδράργυρο και συχνά κουβαλούν όπλα.

fili2

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα εδάφη των Γιανομάμι είχαν οριοθετηθεί το 1992 μετά από εκστραείες των Davi Kopenawa Yanomami, Survival International και της επιτροπής Pro-Yanomami Commission (CCPY).

Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν ένα τυπικό σπίτι των φυλών τους, το Γιανομάμι γιάνο (Yanomami Yano), το οποίο στεγάζει συνήθως 100 άτομα. Είναι κοινόχρηστο για αρκετές οικογένειες. Καθένα από τα τετράγωνα τμήματα αποτελεί το σπίτι για διαφορετική οικογένεια.

Οι Γιανομάμι έχουν μια τεράστια βοτανική γνώση και χρησιμοποιούν περίπου 500 φυτά για τρόφιμα, φάρμακα, και ως υλικά για τα σπίτια τους. Συντηρούνται με κυνήγι, αλιεία, αλλά και καλλιέργειες (μανιόκα και μπανάνες).

Οι Γιανομάμι σαμάνοι είναι οι πνευματικοί ηγέτες της κοινότητάς τους. Εισπνέουν ένα παραισθησιογόνο που ονομάζεται γιακοάνα (yakoana), θεωρώντας ότι τους επιτρέπει να επικοινωνούν με τον κόσμο των πνευμάτων.

fyli3

Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι είναι οι καλύτεροι θεματοφύλακες του περιβάλλοντός τους. Και, μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι φυλετικές περιοχές αποτελούν το καλύτερο εμπόδιο για την αποψίλωση των δασών.

(με πληροφορίες από Guardian / Photo Credit Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara/Survival International)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.