ΤΟΠΟΙ

Η πύλη για το υπόγειο βασίλειο!

Ένας υπόγειος λαβύρινθος, που είχε γίνει μύθος επί χρόνια, βρίσκεται κάτω από την τουριστική πόλη του Κάντιθ, στην Ισπανία!

Το υπόγειο βασίλειο, όπως έλεγε ο μύθος των ντόπιων, απλώνεται κάτω από την πόλη και τα γύρω δάση, σε έκταση που υπολογίζεται στα 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Την ανακάλυψη έκανε 18 χρόνια πριν, μια ομάδα 11χρονων παιδιών, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο σπηλαιολόγος, Ευγκένιο Μπελγκράνο (Eugenio Belgrano) που έχει αναλάβει, σήμερα, την έρευνα του λαβυρίνθου.

cadiz1

Οι σήραγγες πριν από 3.000 χρόνια, ήταν δίκτυο ύδρευσης, όταν οι Φοίνικες έφτιαξαν το λιμάνι της πόλης. Οι Ρωμαίοι τις επέκτειναν και πολλές άλλες προστέθηκαν μεταξύ του 16ου και 18ου αιώνα. Στρατιώτες, λαθρέμποροι και οι μυστικές οργανώσεις, ήταν μεταξύ εκείνων που πέρασαν τους στενούς υπόγειους διαδρόμους.

Στη ρωμαϊκή εποχή του Κάντιθ, η οποία άρχισε το 200 π.Χ. και διήρκεσε 700 χρόνια, οι σήραγγες χρησιμοποιούνταν για την ύδρευση ή για υπόγειους τάφους.

cadiz2

Εβραίοι και μέλη της τεκτονικής οργάνωσης των Ροδόσταυρων, κατέφυγαν στις σήραγγες για να ξεφύγουν από τις διώξεις της Ιεράς Εξέτασης ή για τελετουργίες, από το 1478 έως το 1834.

Αργότερα, αγγλικά και ολλανδικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη, το 1596 και κατά τη διάρκεια του αγγλοισπανικού πολέμου, στο Κάντιθ προστέθηκαν περισσότερες σήραγγες και χτίστηκε ένα αμυντικό τείχος.

cadizc

Στον ισπανικό εμφύλιο, όταν τα στρατεύματα του Φράνκο κατέλαβαν την πόλη, αρκετοί κατέφυγαν στα πολυδαίδαλα τούνελ για να γλυτώσουν και κυρίως οι κάτοικοι των σπιτιών, που βρίσκονταν πάνω από την πύλη που έχει εξερευνηθεί. Πρόκειται για ένα τούνελ 800 μέτρων, το οποίο καταλήγει σε δάσος για τη διαφυγή, και έχει μία μοναδική είσοδο.

Σήμερα, μόνο ο Belgrano και η ομάδα του έχουν πρόσβαση στο υπόγειο βασίλειο, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα  και να γίνει επισκέψιμο για όλους. Μέχρι στιγμής, και ο ίδιος έχει δει ένα μικρό τμήμα του λαβυρίνθου κάτω από την πόλη.

cadizd

Οι εργασίες που γίνονται αφορούν στην αποκατάσταση των σηράγγων, με στόχο να ανοίξει για το κοινό τους επόμενους μήνες.

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC)

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.