ΒΙΝΤΕΟ

Μέσα στη σύγχρονη «Κιβωτό το Νώε»!

Στην Αρκτική βρίσκεται η σύγχρονη «Κιβωτός του Νώε», μια αποθήκη με όλους του σπόρους του κόσμου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής!

Ο θόλος μέσα στον οποίο φυλάσσεται η προστασία της ανθρωπότητας, βρίσκεται στη Νορβηγία, στο νησί Σπιτσμπέργκεν (Spitsbergen) του Νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ (Svalbard), αρκετά κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε απόσταση 1.120 χλμ.

Η λειτουργία της παγκόσμιας τράπεζας σπόρων, γνωστής διεθνώς ως Seed Vault, άρχισε το 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, ώστε να είναι σε θέση να τροφοδοτήσει με σπόρους που θα παράξουν τρόφιμα, σε περίπτωση καταστροφής.

Η νορβηγική κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκε με εννέα εκατομμύρια δολάρια, για την κατασκευή του Seed Vault σε ένα εγκαταλελειμμένο ανθρακωρυχείο στο Σβάλμπαρντ, 120 μέτρα μέσα σε ένα βουνό από ψαμμίτη.

Η αποθήκευση των σπόρων στο θησαυροφυλάκιο είναι δωρεάν και εκεί βρίσκονται σπόροι χιλιάδων χρόνων, από κάθε περιοχή του πλανήτη.

Οι σπόροι συσκευάζονται σε ειδικά πακέτα και σφραγίζονται σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και χωρίς υγρασία. Η εγκατάσταση διοικείται από το Resource Center Nordic Genetic (Κέντρο Γενετικών Πόρων των Σκανδιναβικών χωρών), αν και δεν υπάρχουν μόνιμο προσωπικό.

Το νησί Spitsbergen θεωρήθηκε ιδανικό, διότι δεν παρατηρείται  τεκτονική δραστηριότητα και διαθέτει ένα στρώμα πάγου κάτω από το έδαφος όλο τον χρόνο, κάτι που βοηθά τη συντήρηση των σπόρων.

Η θέση της αποθήκης, στα 130 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, κρατά το χώρο στεγνό ακόμα και αν λιώσουν οι πάγοι. Στο εσωτερικό του θόλου, η θερμοκρασία κυμαίνεται από -3 έως -18 βαθμούς Κελσίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ άνοιξε επίσημα στις 26 Φεβρουαρίου 2008. Πιστεύεται ότι υπάρχουν εκεί περίπου 1,5 εκατομμύρια δειγμάτων σπόρων των γεωργικών καλλιεργειών.

Η ποικιλία και ο όγκος των σπόρων που αποθηκεύονται εξαρτάται από τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν, καθώς η εγκατάσταση έχει χωρητικότητα για τη διατήρηση 4,5 εκατομμυρίων δειγμάτων.

seeda

seedf

seed

seed4

seed6

seed7

seed9

seed10

seedc

seedd

seed11

(με πληροφορίες και εικόνες από Wikipedia, Commons Wikimidia και Presurfer / Βίντεο Motherboard)

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.