ΤΟΠΟΙ

Η πόλη φάντασμα με το γυναικείο όνομα!

Έλενα, ονομάζεται μια από τις πιο σκληρές πόλεις της άγριας Δύσης, που έσβησε άδοξα εξαιτίας μιας μονομαχίας!

Η Έλενα (Helena), που βρίσκεται στο Τέξας, ιδρύθηκε το 1852, και πήρε το όνομα της γυναίκας του ενός ιδρυτή, του κυβερνήτης της Αριζόνα Λιούις Όουγκινς (Lewis Owings). Ο άλλος ιδρυτής ήταν ένας μορφωμένος άνθρωπος, ο Τόμας Ράκμαν (Thomas Ruckman).

Όλα τα δεδομένα ήταν με το μέρος της νέας πόλης, που βρισκόταν σε κομβικό σημείο για το εμπόριο, πάνω στον δρόμο του βαμβακιού, ενώ σύντομα είχε αποκτήσει τράπεζα κι σιδηρόδρομο. Έγινε, επίσης, η πρώτη επίσημη έδρα της επαρχίας Κάρνς (Karnes County).

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, η Έλενα είχε μεγαλώσει αρκετά, σε σημείο να εκδώσει δικό της γραμματόσημο, ενώ υπήρχαν δύο ξενοδοχεία, αρκετά σαλούν και ό,τι άλλο χρειαζόταν ένας ταξιδιώτης που περνούσε, με προορισμό το Μεξικό.

Όμως, με τα χρόνια η πόλη απέκτησε άσχημο όνομα, εξαιτίας μιας σκληρής μονομαχίας που είχε γίνει καθεστώς. Κάθε συμμετέχων ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι που είχε λεπίδα 8 εκατοστών. Η λεπίδα ήταν πολύ μικρή για να σκοτώσει, όχι όμως για να προκαλέσει αιμορραγία μέχρι θανάτου.

Οι δύο μονομάχοι είχαν δεμένο το αριστερό χέρι τους για να μένουν κοντά ο ένας στον άλλον, και μαχαιρώνονταν ανηλεώς! Η φήμη της σκληρής πόλης συγκέντρωνε διάφορα αντικοινωνικά στοιχεία, αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος να εγκαταλειφθεί.

Μια εκδοχή αναφέρει πως ένας ντόπιος, πλούσιος, κτηνοτρόφος, ο Γουίλιαμ Μπάτλερ (William Butler), ορκίστηκε να εξαφανίσει την πόλη, γιατί σκοτώθηκε ο γιος του από αδέσποτη σφαίρα και κανείς από τους κατοίκους δεν του έλεγε την αλήθεια για τον θάνατο του και ποιος τον πυροβόλησε. Και το έκανε, με έναν έμμεσο τρόπο.

Οι κάτοικοι, εκείνη την εποχή, είχαν συγκεντρώσει χρήματα για να προσελκύσουν την εταιρεία σιδηροδρόμων να περάσει να γραμμή της μέσα από την Έλενα. Όμως, ο Μπάτλερ πρόσφερε δωρεάν τα κτήματα του για να παρακάμψει ο σιδηρόδρομος την πόλη, όπως και έγινε.

Μια άλλη εκδοχή της ίδιας ιστορίας υποστηρίζει ότι η σιδηροδρομική εταιρεία απαίτησε μια αμοιβή 35.000 δολαρίων για να περάσει γραμμή μέσα από την πόλη, και όταν η Έλενα δεν μπορούσε να βρει αυτά τα χρήματα, η εταιρεία πήγε αλλού.

Κανείς δεν ξέρει ποια έκδοση της ιστορίας είναι αληθινή, ωστόσο ο σιδηρόδρομος είναι ο κοινός παρανομαστής και η αιτία να σβήσει από την χάρτη η αυτοαποκαλούμενη «σκληρότερη πόλη στον κόσμο», το 1894.

Σήμερα, μια χούφτα των ιστορικών κτιρίων της Helena στέκονται ακόμα όρθια, μεταξύ των οποίων και ένα που έγινε μουσείο.

helena2

helena1

helena13

helena7

helena4

helena8

helena14

helenab

(με πληροφορίες και εικόνες από Urban Ghosts και Texas Escapes/ Πρώτη εικόνα από Our Ruins)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.