ΕΡΕΥΝΑ

H 3D τεχνολογία αποκαλύπτει ναυάγια στη Μαύρη Θάλασσα

Ναυάγια πλοίων που βρίσκονται από αιώνες στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας αποκαλύφθηκαν με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας!

Ερευνητές από το τμήμα θαλάσσιας αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου του Σάουθαμπτον  και το κέντρο αρχαιολογίας της Μαύρης Θάλασσας, αποκάλυψαν έναν κρυμμένο θησαυρό στα βουλγαρικά νερά.

Χρησιμοποιώντας δύο τηλεχειριζόμενα υποβρύχια ρομποτικά οχήματα, βρήκαν πρόσφατα πάνω από 40 καλά διατηρημένα μεσαιωνικά ναυάγια. Καθ ‘όλη τη μεσαιωνική ιστορία της Ευρώπης, η Βουλγαρία ήταν μια βασική περιφερειακή δύναμη, συναγωνιζόμενη το Βυζάντιο.

Η δύναμη αυτή έφερε πλούτη που φαίνονται μέσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν στα ναυάγια, όπως περίτεχνες πόρπες, λαβές σπαθιών και άλλα. Η ακριβής ιστορία των πλοίων που βρέθηκαν, παραμένει ένα μυστήριο και ο χρόνος που βυθίστηκαν είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Ωστόσο, κυμαίνεται από τα βυζαντινά, ενετικά, χρόνια, μέχρι την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα. Τα ναυάγια είναι καλοδιατηρημένα λόγω των ειδικών συνθηκών των νερών στη Μαύρη Θάλασσα, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο.

Τα ρομπότ κατέβηκαν σε βάθος 1.800 μέτρων και κατέγραψαν σε χιλιάδες φωτογραφίες τα βυθισμένα πλοία. Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνική 3D εγγραφής για υποβρύχιες κατασκευές, και μέσω της διαδικασίας της φωτογραμμετρίας, κατασκεύασαν μοντέλα τριών διαστάσεων.

Οι εικόνες που δόθηκαν τη δημοσιότητα είναι απεικονίσεις ενός μοντέλου, το οποίο επικαλύπτεται με χρώματα και υφή, από τις φωτογραφίες. Αυτή η περίπλοκη διαδικασία διαρκεί αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί και, στην προκειμένη περίπτωση, χρειάστηκε έξι υπολογιστές να τρέχουν 24 ώρες την ημέρα.

blacksea1

blacksea2

blacksea3

(με πληροφορίες και εικόνες από My Modern Met)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.