ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πιο ψηλό τροπικό δέντρο στον κόσμο

Φτάνει σε ύψος τα 94,1 μέτρα, βρίσκεται στο Βόρνεο κι έχει άλλα 49 πανύψηλα «αδέρφια»!

Η συγκλονιστική ανακάλυψη ανακοινώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου από τον οικολόγο Γκρέγκορι ΄Ασνερ (Gregory Asner), του Ιδρύματος Carnegie για την Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Στάνφορν, σε συνέδριο.

tree1

Photo Credit Robin Martin, Carnegie Institution for Science

Το εύρημα έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά την ανακοίνωση μιας άλλης ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τον εντοπισμό ενός τροπικού δέντρου που φτάνει σε ύψος τα 89,5 μέτρα.

Η ομάδα του Ασνερ χρησιμοποίησε ένα αεροσκάφος, εφοδιασμένο με ειδικό σύστημα λέιζερ, το οποίο ονομάζεται LiDAR (ανίχνευσης και σκόπευσης). Αυτό μπορεί να μετρήσει και να χαρτογραφήσει τοπία σε τρεις διαστάσεις.

Έτσι, λοιπόν, ο Ασνερ, έχοντας στο χέρι τα δεδομένα LiDAR, επέστρεψε στην περιοχή με ελικόπτερο, προκειμένου να παρατηρήσει από κοντά το ψηλότερο τροπικό δέντρο του κόσμου, μέσα σε μια θάλασσα από πράσινο.

tree-lidar

Photo Credit Nick Vaughn, Carnegie Institution for Science

Οι επιστήμονες δεν έχουν επιβεβαιώσει το είδος, αλλά θεωρούν ότι ανήκει στο γένος Shorea, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 200 είδη δέντρα τροπικού δάσους, εγγενή στην Νοτιοανατολική Ασία. Μάλιστα, το Βόρνεο αποτελεί το σπίτι για 130 από αυτά τα είδη, τα οποία μπορούν να ζήσουν για εκατοντάδες χρόνια.

Ο Ασνερ δήλωσε ότι το εντυπωσίασε το σκηνικό, καθώς το πιο ψηλό τροπικό δέντρο στον κόσμο, βρέθηκε να πλαισιώνεται σε κάθε πλευρά από ένα δέντρο του είδους! Οι ερευνητές εντόπισαν μια ομάδα 49 δέντρων, με ύψος πάνω από 90 μέτρα!

(με πληροφορίες και εικόνες από Science Alert / Photo Credit πρώτης εικόνας Greg Asner, Carnegie Institution for Science.)

Κατηγορίες:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.