ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Αράχνη «μεταμορφώνεται» σε φύλλο!

Η μπροστινή όψη της μοιάζει με αποξηραμένο φύλλο και η πίσω, με ένα ζωηρό πράσινο!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα την παράξενη αράχνη, η οποία χρησιμοποιεί μία μοναδική μεταμφίεση, για να κρυφτεί στην κοινή θέα. Και μάλιστα, είναι η μοναδική αράχνη, η οποία μοιάζει με φύλλο.

Η αράχνη ανήκει στο γένος Poltys, με τουλάχιστον 3.000 είδη. Ωστόσο, το δικό της είδος δεν έχει ακόμη περιγραφεί, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όπου παρουσιάζεται το εύρημα. Ζει στα τροπικά δάση της νοτιοδυτικής Κίνας και νοτιοανατολικής Ασίας.

arxani1

Η μεταμφίεση είναι πολύ πιο κοινή στα έντομα κι όχι τόσο στα αραχνοειδή. Στην πραγματικότητα, πολλοί τύποι εντόμων έχουν σώματα που μιμούνται τα φυτά. Ωστόσο, αυτή η αράχνη είναι το πρώτο γνωστό είδος των αραχνοειδών που αλλάζει σε σχήμα φύλλου.

Η ανακάλυψη ήταν τυχαία, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Ματίας Κούντνερ (Matjaz Kuntner), από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Σλοβενίας, στη Λουμπλιάνα.

Οι ερευνητές αναζητούσαν το 2011 άλλα είδη αραχνών στην κινεζική επαρχία Γιουνάν, όταν σκόνταψαν πάνω στην αράχνη (θηλυκό), να βρίσκεται σε ένα κλαδί και να περιβάλλεται από φύλλα. Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν, μετά από ψάξιμο δύο εβδομάδων, κι άλλη μία αράχνη (αρσενικό).

Μια έρευνα για σύγκριση με δείγματα σε μουσεία, είχε πενιχρά αποτελέσματα κι έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο είδος. Η μελέτη τους για την ασυνήθιστη αράχνη, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Arachnology.

(με πληροφορίες και εικόνες από Live Science)

Κατηγορίες:ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.