ΤΟΠΟΙ

Το εγκαταλελειμμένο παλάτι των Ιμαλαΐων!

Ένα ανάκτορο που χτίστηκε τον 17ο αιώνα, είναι σήμερα εγκαταλελειμμένο, στην κορυφή των Ιμαλαΐων, δεσπόζοντας πάνω από μια πόλη με πλινθόκτιστα σπίτια!

Στην πόλη Λεχ (Leh), στο ινδικό κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ, ο «Lion King», όπως έλεγαν τον βασιλιά Σένγκε Ναμγκιάλ (Sengge Namgyal), έχτισε ένα μεγάλο ανάκτορο. Αυτό ήταν το παλάτι και των απογόνων του, μέχρι την ανατροπή και την εξορία τους, το 1834.

Το Leh Palace είναι σήμερα το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, που έχει εγκαταλειφθεί από τότε. Ωστόσο, παραμένει μεγαλοπρεπές σε αυτή την περιοχή της Ινδίας, η οποία συχνά αναφέρεται ως Μικρό Θιβέτ.

Και αυτό, επειδή το ανάκτορο είναι εμπνευσμένο από το διάσημο Potala Palace, στο γειτονικό Θιβέτ, το οποίο ήταν το σπίτι του Δαλάι Λάμα μέχρι την φυγή του από τη χώρα το 1959.

Βέβαια, είναι μικρότερο από το Potala, αλλά παρόλα αυτά το Leh Palace είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό από μόνο του.  Είναι πανύψηλο με εννέα ορόφους, που χρησιμοποιούνταν από τον βασιλιά και τους αυλικούς του, ενώ τα χαμηλότερα πατώματα χρησιμοποιούνταν για αποθήκες και στάβλους για τα πολύτιμα άλογα του στρατού.

Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του παλατιού παραμένει εγκαταλελειμμένο, σε κάποιους ορόφους στεγάζεται η αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν το παλάτι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της αρχιτεκτονικής και των δομικών υλικών της εποχής που χτίστηκε, αλλά και την εκτίμηση της ιστορίας και του πολιτισμού της δυναστείας Λαντάκ.

Στο εσωτερικό, το παλάτι μοιάζει με λαβύρινθο και πολλά από τα δωμάτια του, έχουν υποστεί ζημιές, αφού έχει εγκαταλειφθεί για σχεδόν 200 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται η αποκατάσταση του, όμως το έργο αναμένεται να διαρκέσει περισσότερα από 10 χρόνια.

leh-palacea

leh-palace

leh-palacec

leh-palaced

leh-palace1

leh-palace2

leh-palace3

leh-palace5

leh-palace6

leh-palace8

leh-palace9

leh-palace10

leh-palace12

leh-palace11
(με πληροφορίες και εικόνες από Kuriositas)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.