ΖΩΗ

Ζωγραφίζοντας τον πόλεμο!

Τα σκίτσα ενός στρατιώτη ηλικίας 21 ετών, δίνει μια εκπληκτική οπτική καταγραφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ!

Ο Βίκτορ Λούντι (Victor Lundy), ο οποίος σήμερα είναι 92 ετών, θεωρεί το σχέδιο «συνώνυμο με τη σκέψη» και όταν βρέθηκε στον πόλεμο, στη Νορμανδία, ζωγράφιζε στο μπλοκ του τις μάχες, ξεδιπλώνοντας ένα διαφορετικό αρχείο για εκείνους που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή.

Ο Lundy σπούδαζε αρχιτεκτονική στη Νέα Υόρκη, όταν κατατάχθηκε στο στρατό για να πολεμήσει τους Ναζί στα 19 του χρόνια. Κατά την της θητείας του στην 26η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ, σκιτσάριζε όσα ζούσε, σε ένα μπλοκ τσέπης.

Τα περισσότερα σχέδια του δημιουργήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Νοέμβριο του 1944, όταν Lundy πληγώθηκε σε μία μάχη στη Γαλλία.

Οι εικόνες του δείχνουν, όσα συνέβαιναν στο μέτωπο. Μια αίσθηση νοσταλγίας για το σπίτι είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα σκίτσα του,  καθώς και ένα όνειρο του, που δείχνει έναν στρατιώτη να χαλαρώνει σε μια αιώρα.

Ο Lundy, που έγινε διάσημος αρχιτέκτονας, δώρισε οκτώ μπλοκ του στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 2009, τα οποία περιείχαν 158 σκίτσα με μολύβι.

Τα σπιράλ μπλοκάκια  είναι διαστάσεων 7 x 12 εκατοστών, για να χωρούν εύκολα στην τσέπη του πουκαμίσου του… Σήμερα, έχουν αρχειοθετηθεί ψηφιακά και είναι τώρα διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

victor1

victor2

victor3

victor4

victor5

victor8

victor6

victor9

victor10

victor13

victorlundy

victor18

(με πληροφορίες και εικόνες από Messy Nessy και My Modern Met)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.