ΤΟΠΟΙ

Το Εξκάλιμπερ υπάρχει στην Ιταλία;

Το μυθικό σπαθί που τράβηξε από τον βράχο ο βασιλιάς Αρθούρος της Αγγλίας, μάλλον υπάρχει στην Ιταλία!

Σε ένα παρεκκλήσι, μπορεί κανείς να δει ένα σπαθί βυθισμένο σε βράχο. Μια ευθεία παραπομπή στο Εξκάλιμπερ, αλλά με τελείως διαφορετική ιστορία.

Το σπαθί ανήκε στον πλούσιο ιππότη Γκαλγκάνο Γκουιτότι (Galgano Guidotti), ο οποίος γεννήθηκε το 1148 στο Τσιουσίντο (Chiusdino), στην Τοσκάνη και αφού τα εγκατέλειψε όλα, έζησε ως ερημίτης κοντά στη γενέτειρα του.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Guidotti, είδε σε όραμα τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που του είπε να παραιτηθεί από όλα τα επίγεια αγαθά του και να αφοσιωθεί στον Θεό.

Εκείνος απάντησε ότι αυτό θα ήταν τόσο δύσκολο όσο και το να κόψει μια πέτρα με το σπαθί του. Και για να αποδείξει τα λεγόμενα του, το έσπρωξε σε ένα βράχο.

Προς έκπληξή του, το σπαθί βυθίσθηκε στον βράχο, σαν να ήταν επιφάνεια νερού. Λίγο μετά, ένα περιπλανώμενο άλογο οδήγησε τον Giudotti στην ίδια κορυφή του λόφου Μοντεσιέπι (Montesiepi), που είχε εμφανιστεί στα οράματά του, για να φυτέψει ένα σταυρό.

Επειδή δεν έβρισκε κάποιο ξύλο για να φτιάξει σταυρό, βύθισε το ξίφος του σε ένα βράχο, όπως ακριβώς είχε κάνει στο όραμα του. Και αυτό καρφώθηκε μέχρι την λαβή του.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1180, ο Giudotti πέθανε και το 1185 ο Πάπας Λούκιος ο 3ος τον ανακήρυξε άγιο, ενώ χτίστηκε παρεκκλήσι γύρω από το σπαθί στον βράχο.

Ενώ το σπαθί θεωρήθηκε ως ψεύτικο για χρόνια, πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι τόσο το μέταλλο, όσο και η τεχνική για την κατασκευή του, δείχνουν τα τέλη του 1100 με αρχές του 1200.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ντόπιων, αμέτρητοι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να κλέψει το ξίφος. Μάλιστα, στο παρεκκλήσι υπάρχουν μουμιοποιημένα τα χέρια ενός κλέφτη που προσπάθησε να αφαιρέσει το σπαθί και ξαφνικά τον έφαγαν άγριοι λύκοι.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον μύθο το Εξκάλιμπερ ήταν ένα σπαθί καρφωμένο σε έναν βράχο και όποιος ιππότης κατάφερνε να το βγάλει από εκεί θα γινόταν βασιλιάς της Αγγλίας. Το Εξκάλιμπερ στον βράχο το είχε βάλει ο πατέρας του Αρθούρου Ούθερ Πεντράγκον λίγο πριν πεθάνει και του το είχε δώσει ο μάγος Μέρλιν.

Αυτός που κατάφερε να το τραβήξει από τον βράχο ήταν ο Αρθούρος, ο οποίος έγινε ο βασιλιάς της Αγγλίας. Λίγο πριν πεθάνει, ζήτησε από έναν ιππότη να το πετάξει στα νερά της πρώτης λίμνης που θα έβρισκε. Κάτι που έγινε, και το μυθικό σπαθί το πήρε για πάντα μαζί της η κυρά της λίμνης.

6

montesiepi-chapel5

montesiepi-chapel4

montesiepi-chapel3

montesiepi-chapel2

montesiepi-chapel1

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.