ΖΩΗ

Νεκροταφείο με δωμάτια και… σαλονάκια!

Η είσοδος σε ένα νεκροταφείο στη Σερβία, θυμίζει κατοικημένη γειτονιά, με πολύχρωμα σπιτάκια, τα οποία είναι τάφοι, ενός ή δύο δωματίων, πλήρως επιπλωμένα!

Το νεκροταφείο του χωριού Σμόλγινατς (Smoljinac), που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας. Τα «παρεκκλήσια», όπως τα λένε οι ντόπιοι, μοιάζουν περισσότερο με μπανγκαλόου και είναι βαμμένα σε παστέλ χρώματα.

Έχουν ένα ή δύο δωμάτια, μεγάλα παράθυρα και περίτεχνες πλάκες, κάποια μέσα, κάποια έξω, με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των νεκρών.

Το εσωτερικό τους είναι ζεστό και επιπλωμένο, ενώ υπάρχει και αποθηκευτικός χώρος για τα στεφάνια της κηδείας και τα σχετικά σύνεργα για καντήλια και καθαρισμό. Μερικά από αυτά τα δωμάτια διαθέτουν ακόμη και ηλεκτρικό ρεύμα.

«Χρειαζόμαστε μια στέγη πάνω από τα κεφάλια μας για να καθίσουμε και να πιούμε έναν καφέ, όταν επισκεπτόμαστε τους νεκρούς μας», είπε μια γυναίκα που αρνήθηκε να δώσει άλλα στοιχεία, καθώς οι κάτοικοι φοβούνται μήπως η σερβική Εκκλησία πάρει μέτρα εναντίον τους, ακόμα και την κατεδάφιση των δωματίων.

Πάντως, η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία φαίνεται να κάνει τα στραβά μάτια στα «παρεκκλήσια» δεδομένου ότι πολλοί ιδιοκτήτες τους είναι πλούσιοι και μεγάλοι ευεργέτες της.

Κοντά στην είσοδο του νεκροταφείου υπάρχουν οι τάφοι των φτωχότερων ανθρώπων του χωριού, που έχουν απλές πέτρινες πλάκες πάνω στο γρασίδι.

serbia

serbiaa

serbia1

serbia2

serbia4

serbia6

serbiab

serbiac

serbiad

serbiae

(με πληροφορίες και εικόνες από Avax News)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.