ΖΩΗ

Το… γλυκό βάψιμο του παλατιού!

Με γάλα, μέλι, μαύρη ζάχαρη και σαφράν, εθελοντές βάφουν τους τοίχους του ιστορικού παλατιού Ποτάλα, στο Θιβέτ, για να έχει γλυκιά μυρωδιά!

Το βάψιμο του Potala Palace, δεν είναι απλή διαδικασία, αλλά πρόκειται για ιεροτελεστία που διαρκεί ένα μήνα. Το αρχαίο παλάτι είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ και ήταν η κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι το 1959.

Το συγκρότημα του παλατιού ξεκίνησε να χτίζεται το 1645 και ολοκληρώθηκε το 1694. Το κτίριο έχει μήκος 400 μέτρα ανατολικά και δυτικά και 350 από βορρά προς νότο, με επικλινείς πέτρινους τοίχους, που έχουν κατά μέσο όρο 3 μέτρα πάχος και στη βάση φτάνουν τα 5 μέτρα.

Το βάψιμο στο 1.300 ετών παλάτι, που είναι χαρακτηρισμένο ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, ξεκινά κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται γύρω στις 20 Νοεμβρίου, ώστε να συμπέσει με το «Lhabab Duchen».

Δηλαδή την ημέρα που πιστεύεται πως ο Βούδας κατέβηκε από τους ουρανούς και είναι μία από τις τέσσερις σημαντικές ετήσιες γιορτές. Πριν από το «Lhabab Duchen», πολλά μοναστήρια και ιδιωτικές κατοικίες έχουν βαφτεί επίσης.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται το παλάτι πάνω από 900.000 επισκέπτες και η αθρόα προσέλευση επισκεπτών, είναι ένα ακόμη λόγος για την περιποίηση του.

Η παραδοσιακή συνταγή για το βάψιμο περιλαμβάνει ασβέστη, μέσα στον οποίον ρίχνουν το γάλα, το μέλι, τη ζάχαρη και το σαφράν. Το βάψιμο των κτιρίων σε τακτική βάση είναι κάτι συνηθισμένο στο Θιβέτ και θεωρείται απαραίτητο για την προστασία τους ενάντια ακραίες καιρικές συνθήκες.

vacimoa

vacimob

vacimoc

vacimo2

vacimo1

vacimo4

vacimo3

vacimo5

vacimoe

(με πληροφορίες και εικόνες από SD China, Yibada και Wikipedia)

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.