ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Χτίζουν κάστρο σαν να είναι στον Μεσαίωνα!

Ένα ασυνήθιστο ιστορικό πείραμα στη Γαλλία με την κατασκευή ενός κάστρου με μεθόδους και υλικά που χρησιμοποιούνταν τον Μεσαίωνα!

Μια ομάδα από χτίστες, ξυλουργούς, σιδεράδες, λατόμους, κατασκευαστές πλακιδίων και εργάτες των άλλων επαγγελμάτων, έχουν ξεκινήσει από το μηδέν, την κατασκευή ενός κάστρου, σαν να ζούσαν στον Μεσαίωνα.

Οι πέτρες προέρχονται από ένα κοντινό λατομείο και μεταφέρονται με ιππήλατα αμαξάκια, ενώ οι εργάτες χρησιμοποιούν ξύλινους γερανούς για να τις ανεβάσουν στα τείχη του κάστρου και να τις χτίσουν.

Τα σχοινιά που χρησιμοποιούν είναι από κάνναβη, και αντί για το σύγχρονο τσιμέντο χρησιμοποιείται κονίαμα που παρασκευάζεται από ασβέστη και άμμο. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή κάποια άλλη διευκόλυνση και τα ξύλα τα κόβουν από το κοντινό δάσος.

Τα πάντα στο Κάστρο Γκεντελόν (Guédelon), από τα πήλινα κεραμίδια μέχρι τα καρφιά είναι σαν να προέρχονται από τον 13ου αιώνα, όπως είναι η υποτιθέμενη περίοδος κατασκευής.

Το έργο είναι το πνευματικό τέκνο του ιδιοκτήτη τοπικού κάστρου Μισέλ Γκιγιό (Michel Guyot), ο οποίος άρχισε να βλέπει τις δυνατότητες για την κατασκευή του κάστρου Guedelon, όταν ανακαίνισε το δικό του κάστρο, που βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων.

Για την πραγματοποίηση του ονείρου του, συνεργάστηκε με μια επιχειρηματία την Μέρλιν Μάρτιν (Maryline Martin), και άρχισε να μιλάει με τους αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και ιστορικούς της τέχνης για να μάθει πως έχτιζαν εκείνη την εποχή. Τελικά, η κατασκευή ξεκίνησε το 1997.

Το Guedelon, είναι ένα μέτριο κάστρο, με μια απλή οχύρωση, και είναι πολύ μακριά από την κλίμακα των βασιλικών κάστρων. Αποτελείται από τέσσερις πύργους που συνδέονται με διαδρόμους στα τείχη, εσωτερική αυλή και χώρους διαμονής. Το έτος κατασκευής θεωρήθηκε το 1228.

Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί, σχεδόν, το μισό, καθώς έχουν γίνει η στέγη, ο προθάλαμος και οι τοιχογραφίες του, η κουζίνα, η αποθήκη, τα θολωτά φυλάκια και τα δαντελωτά τείχη. Το κάστρο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια δεκαετία ή και λιγότερο.

Το Guédelon απασχολεί περίπου 70 μόνιμους εργαζόμενους, αλλά κάθε χρόνο περίπου 600 άνθρωποι επιλέγουν να παίξουν ενεργό ρόλο στην κατασκευή και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις οικοδομικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο κάστρο.

Μάλιστα, το ιστορικό πείραμα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 300.000 επισκέπτες.

guedelona

guedelonb

guedelonc

guedelon1

guedelon2

guedelon3

guedelon4

guedelon5

guedelon6

guedelon7

guedelon8

(με πληροφορίες και εικόνες από Amuzing Planet)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.