ΤΟΠΟΙ

Το πάρκο των τεράτων!

Κρυμμένο στους τουριστικούς οδηγούς της Ιταλίας, βρίσκεται ένα μαγικό μέρος, το «πάρκο των τεράτων»!

Περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Ρώμη, στα βόρεια της χώρας, υπάρχει μια τοποθεσία που γυρίζει τους επισκέπτες 500 χρόνια πίσω, στην εποχή της Αναγέννησης.

Η μικρή πόλη του Μπομάρτσο (Bomarzo) φιλοξενεί ένα μοναδικό μνημειακό συγκρότημα με γιγαντιαία γλυπτά που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Το πάρκο δημιουργήθηκε το 1552 και είναι το μοναδικό, στο είδος του, στον κόσμο. Ο θρύλος λέει ότι Πιέρ Φρανσέσκο Ορσίνι (Pier Francesco Orsini), ένας ευγενής που κυβερνούσε την περιοχή και ήταν ο ιδιοκτήτης της έκτασης, διέταξε τη δημιουργία αυτού του παράξενου πάρκου στη μνήμη της αγαπημένης του γυναίκας.

Λέγεται ότι ο θάνατος της τον είχε πληγώσει τόσο πολύ, που έβαλε όλη τη θλίψη του για να γεννηθεί αυτός ο κήπος, που στα ιταλικά λέγεται Sacro Bosco, δηλαδή ιερό πάρκο.

Ένας διάσημος αρχιτέκτονας της Αναγέννησης, ο Πίρο Λιγκόριο (Pirro Ligorio) σχεδίασε όλα τα μαγικά πλάσματα και τα μνημεία που βρίσκονται στο πάρκο, τα οποία είναι σκαλισμένα πάνω στους βράχους του.

Αλλά μετά το θάνατο του Orsini, το πάρκο ξεχάστηκε για 400 χρόνια, μέχρι το 1954, όταν ο Τζιοβάνι Μπετίνι (Giovanni Bettini αγόρασε) τη γη και επανέφερε την χαμένη δόξα στα αγάλματα. Βέβαια, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, η φύση συγχωνεύτηκε με τα μνημεία, κάνοντας περισσότερο απόκοσμη την ατμόσφαιρα.

Εκεί, βρίσκονται περισσότερα από 25 έργα τέχνης, με παράξενες μυθολογικές μορφές και τρομακτική εμφάνιση, καθώς και πολλά παράξενα πλάσματα.

monste6

monster1

monster3

monster5

monster8

monster2

monste7

(με πληροφορίες και εικόνες από Unusual Places)

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.