ΕΡΕΥΝΑ

Κάτι περίεργο συμβαίνει στο εσωτερικό αμερικανικού ηφαιστείου

Δεν είναι ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες.

Το όρος της Αγίας Ελένης (Mount St. Helens) είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στη κομητεία Σκαμάνια, στην Ουάσινγκτον, στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το ηφαίστειο ανήκει στην οροσειρά Κασκέιντ, η οποία αποτελεί μέρος του δακτυλιδιού της φωτιάς του Ειρηνικού.

mount_st-_helens

Photo Credit SleepyHappyDoc

Εμεινε στην αμερικανική ιστορία για την πιο φονική και οικονομικά καταστροφική έκρηξη, στις 18 Μαϊου του 1980. Σκοτώθηκαν 57 άτομα και περίπου 7.000 θηλαστικά, ενώ 250 σπίτια, 47 γέφυρες, 25 χιλιόμετρα σιδηροτροχιών και 300 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων καταστράφηκαν. Προκλήθηκε τεράστια κατολίσθηση, η οποία κατέστρεψε ολόκληρη τη βόρεια πλαγιά και δημιούργησε ένα πεταλόμορφο κρατήρα, ενώ το ύψος του βουνού μειώθηκε κατά 400 μέτρα.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο εσωτερικό του ηφαιστείου, καθώς φαίνεται ότι κλέβει θερμότητα από κάπου αλλού! Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για τους λόγους και πώς συμβαίνει.

mtsthelens

Photo Credit Wilson44691 / στάχτη από την έκρηξη

Το 2014, ο γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού Στίβεν Χάνσεν (Steven Hansen) και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν χιλιάδες αισθητήρες γύρω από το βουνό για να μετρήσουν τις κινήσεις του εδάφους. Στη συνέχεια, έκαναν 23 γεωτρήσεις στο ηφαίστειο και γέμισαν τις τρύπες με εκρηκτικά, για να προκαλέσουν μίνι σεισμούς. Αυτό τους επέτρεψε να παρακολουθήσουν πώς ακριβώς ταξίδεψαν τα σεισμικά κύματα μέσα στο βουνό, ενώ πήραν μια γεύση της θερμοκρασίας και το είδος του υλικού που έχει στα «σπλάχνα» του.

Τα σεισμικά κύματα αποκάλυψαν μια έκπληξη: ζωγράφισαν μια αρκετά παράξενη εικόνα. Η ομάδα περίμενε έναν θάλαμο με ζεστό μάγμα, αλλά βρήκε μια δροσερή σφήνα από το πέτρωμα σερπεντινίτη!

Κι επειδή τα αποτελέσματα δεν βγάζουν νόημα, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν από πού «προμηθεύεται τα καύσιμα».

parks-plates_cascadia_subduction_zone_revised

NPS/R. J. Lillie, Parks and Plates (2005)

Εικάζουν ότι μπορεί η πηγή μάγματος να βρίσκεται στα ανατολικά, όπου υπάρχουν θερμοκρασίες μάγματος πάνω από 800 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν έχουν ιδέα γιατί το μάγμα θα πρέπει να ταξιδεύει 50 χιλιόμετρα στα δυτικά, προκειμένου να ξεσπάσει από το όρος της Αγίας Ελένης.

Πάντως, το βουνό παραμένει ένα μυστήριο και εξαιτίας της θέσης του, καθώς βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά των άλλων βουνών του τόξου Κασκέιντ, τα οποία σχηματίζουν μια ομαλή γραμμή βορρά-νότου.

Η μελέτη, που δείχνει να δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που έδωσε, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.

(με πληροφορίες από Science Alert και Wikipedia / Photo Credit πρώτης εικόνας Lyn Topinka)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.