ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η εξωγήινη υποθαλάσσια λίμνη που σκοτώνει ό,τι κολυμπά εκεί!

Το πιο θανατηφόρο μέρος της Γης, βρίσκεται κάτω από τον Κόλπο του Μεξικού, σε μια υποθαλάσσια λίμνη που σκοτώνει ό,τι κολυμπά στα νερά αυτά!

Οι ερευνητές έχουν ονομάσει τη θαλάσσια περιοχή το «τζακούζι της απελπισίας», και η λίμνη που βρίσκεται στον βυθό, είναι γεμάτη από βαρύ ύδωρ, πλούσιο σε τοξίνες.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο να φανταστεί κανείς μια λίμνη μέσα στον ωκεανό, αλλά ορισμένες συνθήκες, όπως η θερμοκρασία και η αλατότητα μπορούν να αλλάξουν την πυκνότητα του νερού, και έτσι να σχηματισθούν «λίμνες», μέσα στη θάλασσα.

jacuzzia

Το «τζακούζι της απελπισίας», βρίσκεται σε ένα κρατήρα τριών μέτρων που έχει περίμετρο 30 μέτρων και βάθος 3,6, ενώ είναι στον βυθό του ωκεανού, σχεδόν 1.000 μέτρα από την επιφάνεια.

Η λίμνη είναι γεμάτη με τα νεκρά σώματα καβουριών, αμφιπόδων και ψαριών, που πέρασαν στα ζεστά νερά της, που περιέχουν τέσσερις ή πέντε φορές περισσότερο αλάτι από το περιβάλλον θαλασσινό νερό.

jacuzzib

Επίσης, το κάτω μέρος της «βράζει» από τις τοξικές χημικές ουσίες, όπως μεθάνιο και υδρόθειο. Η λίμνη συνδέεται επίσης με ένα ποτάμι άλμης που πραγματικά ρέει πάνω από τον βυθό της θάλασσας.

«Ήταν ένα από τα πιο καταπληκτικά πράγματα που βρήκαμε στη βαθιά θάλασσα», δήλωσε ο Έρικ Κόρντες (Erik Cordes), αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τέμπλ, ο οποίος ανακάλυψε το χώρο, μαζί με αρκετούς συναδέλφους, μέσω του ρομποτικού υποβρυχίου «Nautilus».

jacuzzic

«Κατεβαίνεις στο βυθό του ωκεανού και βλέπεις μία λίμνη ή ένα ποτάμι που ρέει. Έχεις την αίσθηση ότι δεν βρίσκεσαι σε αυτόν τον κόσμο» προσθέτει.

Τα νερά στη λίμνη μοιάζουν με ένα ζωντανό χαλί από βακτήρια και αλάτι. Είναι πιθανό να διαμορφώνεται όταν θαλασσινό νερό διαρρέει σε ρωγμές στο βυθό της θάλασσας και αναμιγνύεται με το αλάτι που βρίσκεται στο υπέδαφος, καθώς και το αέριο του μεθανίου.

jacuzzif

Έτσι, δημιουργείται ένα θανατηφόρο «κοκτέιλ», για κάθε ζωντανό οργανισμό. Το νερό στο «τζακούζι της απελπισίας», φτάνει τους περίπου 65 βαθμούς Κελσίου!

Οι συνθήκες που επικρατούν φέρνουν στον νου εικόνες από έναν εξωγήινο κόσμο, λένε οι ερευνητές που πιστεύουν ότι η μελέτη ακραίων περιοχών, όπως το «τζακούζι της απελπισίας», μπορεί να δώσουν μια ιδέα για το τι μπορεί να επικρατεί σε άλλους πλανήτες.

jacuzzie

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούν σε αυτές τις ακραίες περιοχές στη Γη μοντέλα για το τι θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε όταν πάμε σε άλλους πλανήτες», εξήγησε ο Cordes. «Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στη βαθιά θάλασσα είναι κάτι που πρόκειται να εφαρμοστεί στους κόσμους πέρα από τον δικό μας».

(με πληροφορίες και από Mother Nature Network / Βίντεο EVNautilus)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.