ΤΟΠΟΙ

Το νησί που αλλάζει κυριαρχία κάθε έξι μήνες!

Ένα ιστορικό νησί που βρίσκεται στα γαλλοισπανικά σύνορα, είναι το μοναδικό στον κόσμο που κάθε έξι μήνες αλλάζει κυριαρχία!

Με μια σεμνή τελετή, Γάλλοι και Ισπανοί, παραδίδουν κάθε εξάμηνο την εξουσία επί του νησιού των Φασιανών ο ένας στον άλλον, καθώς δεν προβλέπεται η χρυσή τομή της συγκυριαρχίας.

Το νησάκι των Φασιανών (Pheasant Island) ή νήσος Κόνφερανς, όπως το λένε λόγω των διασκέψεων που γίνονταν εκεί, βρίσκεται στον νοτιανατολικό μυχό του Βισκαϊκού κόλπου, στον Ατλαντικό.

Η θέση του είναι ακριβώς απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Μπιδασόα ανάμεσα στην ισπανική πόλη Ιρούν, στη Χώρα των Βάσκων και στη γαλλική Αντά.

Στο νησί, που έχει έκταση 6.820 τετραγωνικά μέτρα, από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 1659 έγιναν πολλές διασκέψεις μεταξύ Ισπανών και Γάλλων, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή της γνωστής Ειρήνης των Πυρηναίων, στις 7 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Μια συνθήκη, η οποία τερμάτισε των Τριακονταετή Πόλεμο. Η συνθήκη καθόρισε, επίσης, ένα νέο σύνορο που τρέχει κατά μήκος των βουνών των Πυρηναίων, και στη συνέχεια ακολουθεί τον ποταμό Μπιδασόα, σχηματίζοντας ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Όπως συμβαίνει συνήθως με τα σύνορα που ακολουθούν την πορεία ενός ποταμού, τα γαλλοισπανικά σύνορα καθορίστηκαν κατά μήκος του κέντρου του ποταμού.

Στην ιδανική περίπτωση, τα σύνορα θα έπρεπε να έχουν καθοριστεί μέσα στο νησί, που θα κοβόταν σε δύο μισά, με τη Γαλλία και την Ισπανία να ελέγχουν τις αντίστοιχες πλευρές του.

Όμως, η Συνθήκη των Πυρηναίων επέβαλε ένα διαφορετικό είδος ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία το νησί των Φασιανών έγινε μια εναλλάξ κυριαρχία. Κάτι που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Για έξι μήνες το χρόνο, το νησάκι είναι γαλλικό και για τους άλλους έξι ισπανικό. Εύστοχα οι New York Times παρομοιάζουν το καθεστώς του «σαν την μπάλα σε ένα εξαιρετικά αργό παιχνίδι πινγκ πονγκ μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας».

Πριν από τον Τριακονταετή Πόλεμο και την υπογραφή της συνθήκης, το καθεστώς στο νησί των Φασιανών ήταν απροσδιόριστο.

Ως ουδέτερος χώρος, συχνά χρησιμοποιείτο ως τόπος συνάντησης μεταξύ των Γάλλων και των Ισπανών μοναρχών, πολλές φορές με τις μέλλουσες συζύγους τους, αλλά και ως ένα μέρος όπου γινόταν ανταλλαγή αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

fasianosa

fasianos3

fasianos6

fasianos2

fasianos5

fasianos7
(με πληροφορίες και εικόνες από Amuzing Planet και Wikipedia)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.