ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στον κόσμο!

Στην Ανταρκτική και στη Θάλασσα Ρος, που θεωρείται ανέγγιχτη, σε μεγάλο βαθμό, από τον άνθρωπο, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο καταφύγιο για θαλάσσια ζώα!

Εκεί, θα βρίσκονται πάνω από 16.000 είδη και για 35 χρόνια, δεν θα επιτρέπεται η αλιεία. Η απόφαση για τη δημιουργία του πάρκου ελήφθη στις 28 Οκτωβρίου του 2016, με τη Ρωσία να αίρει τις αντιρρήσεις της.

Η νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή δημιουργήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του διεθνούς οργανισμού που επιβλέπει τα νερά γύρω από την Ανταρκτική και στον οποίο συμμετέχουν 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Θάλασσα Ρος βρίσκεται νότια της Νέας Ζηλανδίας και βαθιά στην Ανταρκτική, καλύπτοντας 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μερικές φορές αποκαλείται «τελευταίος ωκεανός», επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη και το οικοσύστημα της παραμένει αμετάβλητο.

Από αυτή την έκταση, προστατευόμενα είναι το 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μια θαλάσσια περιοχή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με τεράστιο πλαγκτόν, το οποίο υποστηρίζει μεγάλο αριθμό από ψάρια, φώκιες, πιγκουίνους και φάλαινες.

Στην Ανταρκτική βρίσκονται πολλοί ερευνητικοί σταθμοί, αν και οι συνθήκες διαβίωσης θυμίζουν άλλον πλανήτη. Το κρύο φτάνει μέχρι τους -80 βαθμούς Κελσίου, ο ήλιος δεν ανατέλλει για περισσότερες από 100 ημέρες, το οξυγόνο είναι λιγοστό, ενώ το μόνο ειδυλλιακό στην ατμόσφαιρα, είναι το το σέλας.

antarktikc

antarktik6

antarktik7

antarktik8

antarktikia

antarktiki5

antarktiki4

antarktiki3

antarktik9

antarktik10

antarktik11

(με πληροφορίες και εικόνες από Avax News)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.