ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το πιο επικίνδυνο πουλί στον κόσμο!

Αυτό το πουλί μην το τσαντίζετε, γιατί έχει ένα νύχι-στιλέτο, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο!

Λέγεται καζουάριος και είναι από τους λίγους μακρινούς απόγονους των δεινοσαύρων. Μάλιστα  η υπόκωφη φωνή του, που είναι κάτι μεταξύ βρυχηθμού και γαβγίσματος, εκπέμπει σε χαμηλές συχνότητες, όπως και οι δεινόσαυροι.

Τα πουλιά αυτά, που έχουν χάσει την πτητική τους ικανότητα, είναι τεράστια. Το ύψος τους φτάνει το 1,80 ενώ το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 60 και 80 κιλών. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία κινούνται, υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο καζουάριος κατέχει τους «τίτλους» του μεγαλύτερου δασικού πτηνού στον κόσμο, του δεύτερου βαρύτερου και του τρίτου υψηλότερου στην υφήλιο.

Θεωρείται «δύστροπο» και «ευερέθιστο» πουλί και, εάν προκληθεί, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πλήγματα, χάρη στα εξαιρετικά ισχυρά πόδια του, τα οποία διαθέτουν μεγάλα νύχια, με το μεσαίο από τα τρία που έχει σε κάθε πόδι, να φτάνει τα 13 εκατοστά!

Αυτό το νύχι επιφέρει πλήγματα-μαχαιριές στο θύμα και μπορεί το τραύμα να αποβεί μοιραίο. Ιδιαίτερα, η κατά μέτωπον επίθεση του καζουάριου γίνεται με προτεταμένους τους ταρσούς, σαν το καγκουρώ και το «φονικό» νύχι, στοχεύει στην κοιλιά του θύματος.

Αλλά και η αμυντική στάση του καζουάριου είναι επικίνδυνη, διότι όταν δεχθεί επίθεση από πίσω, επιφέρει ισχυρότατα λακτίσματα που τραυματίζουν οποιονδήποτε αντίπαλο, για παράδειγμα, τα σκυλιά που τολμούν να αντιπαρατεθούν μαζί του.

Οι καζουάριοι είναι ενδημικά πτηνά των υγρών τροπικών δασών της Νέας Γουινέας, της βορειονατολικής Αυστραλίας και των κοντινών μικρότερων νησιών.

Το… σήμα κατατεθέν των καζουαρίων είναι το κρανίο τους ή, καλύτερα, η χαρακτηριστική κεράτινη δομή που στηρίζεται στο κρανίο και, δίνει εξωτερικά την εντύπωση μικρής «περικεφαλαίας» ή «κάσκας» η οποία αποτελείται από συμπαγή, σπογγώδη πυρήνα.

Οι καζουάριοι είναι «διαβόητοι» για τις επιθέσεις σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. Κατά την διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου τα αμερικανικά και αυστραλιανά στρατεύματα, που στάθμευαν στην Νέα Γουινέα, είχαν προειδοποιηθεί να κρατούν αποστάσεις από αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2003 καταγράφηκαν 221 επιθέσεις, από τις οποίες οι 150 ήσαν εναντίον ανθρώπων. Από αυτές τις επιθέσεις υπήρξε μόνο ένας νεκρός.

Οι λόγοι των επιθέσεων οφείλονταν σε ποσοστό 73% σε καζουάριους που ήθελαν να αρπάξουν τροφή. Το 5% υπερασπίστηκαν φυσικές πηγές τροφίμων, το 15% υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους από επίθεση, ενώ 7% υπερασπίστηκαν τα αβγά ή τους νεοσσούς τους.

coso

Photo   Travis Simon

coso1

Photo  albertstraub 

coso2

Photo Scott Hamlin 

coso3

Photo eileenmak 

coso4

Photo Michael Schmid 

coso6

Photo  Leonard G 

coso7

Photo Gaurav Nalkur 

coso8

Photo Notes on Hobbies 

coso9

Photo Arjan Haverkamp 

(με πληροφορίες από Wikipedia / Πρώτη εικόνα A. Drauglis)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.