ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το θρυλικό σπήλαιο που είναι πηγή έμπνευσης!

Ο Ιούλιος Βερν, ο Μέντελσον και οι Pink Floyd, είναι ορισμένοι που εμπνεύστηκαν από το προϊστορικό σπήλαιο Φίνγκαλ, στη Σκωτία!

Το σπήλαιο βρίσκεται στις Εσωτερικές Εβρίδες και εκτιμάται πως διαμορφώθηκε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια. Έχει ύψος 22 μέτρων, ενώ τα πετρώματα του είναι μοναδικά.

Περιβάλλεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό,  και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι οι εκατοντάδες στήλες από βασάλτη, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη μαζική ροή λάβας. Η διαδικασία της στερεοποίησης και της ψύξης της λάβας έχει οδηγήσει στο εξαγωνικό σχήμα των στηλών.

Λόγω του μεγέθους του σπηλαίου και της εγγύτητας του προς τον ωκεανό, κάθε ήχος οδηγεί σε μια ηχώ παρόμοια με αυτή που υπάρχει σε καθεδρικούς ναούς. Το φαινόμενο αυτό ενισχύει την ομορφιά και το μυστήριο του σπηλαίου. Κατά συνέπεια, δεν είναι να απορεί κανείς που η δημοτικότητα αυτού του τόπου αυξήθηκε σταδιακά στο πέρασμα των αιώνων.

Αν και το είχαν επισκεφθεί ο Ιούλιος Βερν και η βασίλισσα Βικτόρια, δεν ήταν γνωστό στο κόσμο μέχρι το 1829. Αυτό που το έκανε διάσημο, ήταν ένα έργο του ρομαντικού συνθέτη Μέντελσον «η οβερτούρα του σπηλαίου Φίνγκαλ». Αργότερα, οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν ένα τραγούδι χρησιμοποιώντας το όνομα του σπηλαίου.

Το σπήλαιο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με ειδικές κρουαζιέρες, που επιτρέπουν στους περίεργους επισκέπτες να το εξερευνήσουν και να αναρριχηθούν στους βράχους.

fignal1

fignal4

fignal2

fignal3

fignal5

fignala

fignal6

(με πληροφορίες και εικόνες από Unusual Places)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.