ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Παράξενοι πορτοκαλί κροκόδειλοι!

Ζουν σε αφρικανικές σπηλιές και κυνηγούν νυχτερίδες και τριζόνια.

Πρόκειται για νάνους κροκόδειλους (Osteolaemus tetraspis) και η πληροφορία ότι ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός τους έχει κάνει σπίτι του το σύστημα σπηλαίων Αμπάντα (Abanda), στην Γκαμπόν, προκάλεσε το ενδιαφέρον ειδικών, οι οποίοι οργάνωσαν αποστολή.

Τα σπήλαια τρομάζουν και πολύ περισσότερο βέβαια, όταν είναι γεμάτα με κροκόδειλους. «Ήμουν μέσα στη σπηλιά και ξαφνικά είδα δύο κόκκινα μάτια. Ήταν τρομακτικό!», είπε ο σπηλαιολόγος-εξερευνητής Ολιβιέ Τέστα (Olivier Testa).

Οι ειδικοί θέλησαν να μάθουν τον λόγο που οι κροκόδειλοι έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις σπηλιές. Ο εμπειρογνώμονας στο είδος των κροκοδείλων Μάθιου Σέρλι (Matthew Shirley), από το ίδρυμα Rare Species Conservatory Foundation, ανέφερε ότι δεν χρειάστηκε και πολύ, για να συνειδητοποιήσουν την αιτία: «τα έτοιμα σνακ»!

Χάρη σε μια σταθερή διατροφή, με νυχτερίδες, τριζόνια κι άλλα πλάσματα, οι κροκόδειλοι έδειχναν ότι βρίσκονται σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ό,τι οι άλλοι που ζουν στα δάση.

crocodiles

Photo Credit Olivier Testa-www.abanda-expedition.org

Η ομάδα προχώρησε περίπου 100 μέτρα στο σύστημα των σπηλαίων και υπολόγισε ότι υπάρχουν περίπου τουλάχιστον πενήντα νάνοι κροκόδειλοι.

Ωστόσο, η αποστολή βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη. Οι κροκόδειλοι που εντόπισαν πιο βαθιά στις σπηλιές, είχαν πάρει μια φωτεινή απόχρωση του… πορτοκαλί! Και μια πιθανή εξήγηση που δόθηκε, προκαλεί αηδία, ωστόσο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αποτελεί τον πραγματικό λόγο.

Το νερό, στο οποίο κολυμπούν οι κροκόδειλοι, είναι ένας αλκαλικός πολτός από περιττώματα των νυχτερίδων, ο οποίος διαβρώνει το δέρμα, με αποτέλεσμα να γίνονται ανοιχτόχρωμοι.

Οι κροκόδειλοι δεν ζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους απομονωμένοι στις σπηλιές, γιατί πρέπει και ν΄ αναπαραχθούν. Έτσι, για αυτή τη διαδικασία χρειάζονται… διάλειμμα από το κυνήγι και βγαίνουν έξω συνήθως κατά την υγρή περίοδο.

Οι νάνοι κροκόδειλοι των σπηλαίων Αμπάντα κινδυνεύουν λιγότερο να γίνουν ζώνες, αλλά κυνηγιούνται εκτεταμένα για το κρέας.

(με πληροφορίες από News Cientist / Photo Credit πρώτης εικόνας Olivier Testa-www.abanda-expedition.org)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.