ΤΟΠΟΙ

Αρχαίοι τάφοι σε σχήμα κλειδαρότρυπας!

Αίσθηση προκαλούν στην Ιαπωνία ορισμένες κατασκευές σε σχήμα κλειδαρότρυπας, που μοιάζουν με αναχώματα, ακόμα και νησάκια σε λίμνες, αλλά πρόκειται για αρχαίους τάφους!

Ειδικά στην νότια και κεντρική Ιαπωνία, κυρίως γύρω από την Οσάκα, η περιοχή είναι διάσπαρτη με τις κλειδαρότρυπες που περιβάλονται από τάφρους.

Αυτές οι περίερες δομές, ονομάζονται στα ιαπωνικά κοφούν (kofun) και χτίστηκαν για να ταφούν τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, επιφανή πρόσωπα και ευγενείς, δηλαδή εκπρόσωποι της ελίτ της κοινωνίας.

Το μέγεθος τους ποικίλει, από λίγα μέτρα σε μήκος έως τετρακόσια μέτρα και πάνω. Όσο πιο ισχυρό ήταν το πρόσωπο που έχει ταφεί, τοσο πιο μεγάλο ήταν και το κοφούν του.

Το διακριτικό σχήμα της κλειδαρότρυπας εμφανίστηκε μεταξύ του τρίτου και τις αρχές του έβδομου αιώνα, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου της ιαπωνικής ιστορίας.

Τα κοφούν είχαν διάφορα σχήματα, όπως κύκλους, αλλά η πιο κοινή μορφή ήταν η κλειδαρότρυπα. Σύμφωνα με τη Δρ. Νόρι Κουραχάσι, επιμελήτρια του Μουσείου Σακάι, η κλειδαρότρυπα είναι ένα σύμβολο δύναμης και εξουσίας.

Τα κοφούν αποτελούνται από δύο τμήματα. Ένα κυκλικό ανάχωμα όπου βρίσκεται η σαρκοφάγος του νεκρού, και ένα τραπεζοειδές ανάχωμα, όπου έγιναν οι τελετές κατά τη διάρκεια της ταφής.

Ο νεκρός θαβόταν μαζί με διάφορα πολύτιμα αντικείμενα, όπως χάλκινα κάτοπτρα, όπλα και πανοπλίες, στολίδια από νεφρίτη και ίασπη.

Σε όλη την Ιπαωνία υπάρχουν 161.560 περιοχές, όπου βρίσκονται κοφούν. Πολλές από αυτές τις περιοχές έχουν παραδοθεί στη φύση, και φαίνονται σαν μικροί λόφοι που καλύπτονται από δέντρα και βλάστηση.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους αρχαίους τάφους έχουν παραμείνει άθικτοι, καθώς προστατεύονται από το νόμο για τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Μόνο μια χούφτα από αυτά τα κοφούν έχουν ανασκαφεί και διερευνηθεί.

kofun1

kofun2

kofun4

kofun3

kofun5

kofun6

kofun7

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.