ΤΟΠΟΙ

Το «άκρως απόρρητο» νοσοκομείο μέσα σε μια σπηλιά!

Στην κορυφή ενός λόφου στη Βουδαπέστη, με θέα στον ποταμό Δούναβη, βρίσκεται μια σπηλιά η οποία σήμερα είναι μουσείο, αλλά στο παρελθόν στέγαζε ένα άκρως απόρρητο νοσοκομείο!

Το σύστημα των σπηλαίων έχει μήκος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και χρησιμοποιήθηκε το μεσαίωνα για διάφορες δραστηριότητες, όπως αποθήκες, ακόμη και φυλακές.

Ωστόσο, μια μοναδική χρήση του έγινε κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο, που μετατράπηκε σε κρυφό νοσοκομείο για ειδικές περιστάσεις.

Κατά την έναρξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν καταφύγιο για αεροπορικές επιδρομές, αλλά γρήγορα δημιουργήθηκαν χειρουργεία και θάλαμοι νοσηλείας.

Από τις αρχές του 1944, το νοσοκομείο είχε ανοίξει επίσημα στο εσωτερικό του σπηλαίου, νοσηλεύοντας στρατιώτες. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, η εγκατάσταση βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση. Την πολιορκία της Βουδαπέστης, η οποία διήρκεσε επτά εβδομάδες και τελικά νίκησαν οι συμμαχικές δυνάμεις στην πορεία τους προς το Βερολίνο.

Το νοσοκομείο αρχικά δημιουργήθηκε για τη θεραπεία περίπου 70 ασθενών, αλλά κατέληξε να νοσηλεύει 700, στριμωγμένους στις κλειστοφοβικές σπηλιές.

Μετά την πολιορκία, οι Σοβιετικοί πήραν τον έλεγχο των σπηλαίων και της Βουδαπέστης. Μεταξύ 1945 και 1948, στο νοσοκομείο γινόταν εμβολιασμός για τύφο.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, χτίστηκαν νέες πτέρυγες, εγκαταστάθηκε νέος εξοπλισμός, και το νοσοκομείο ορίστηκε ως «άκρως απόρρητο» από τους Σοβιετικούς, και αναφερόταν μόνο με επίσημη κωδική ονομασία.

Έντεκα χρόνια μετά  την πολιορκία της Βουδαπέστης, το 1956, το νοσοκομείο φιλοξένησε τις απώλειες μιας άλλης μάχης, της ουγγρικής εξέγερσης.

Χιλιάδες Ούγγροι ξεσηκώθηκαν εναντίον των σοβιετικών πολιτικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας σε μια άγρια, παρατεταμένη μάχη. Οι άμαχοι και οι στρατιώτες βρήκαν, καταφύγιο στο νοσοκομείο, όπου γεννήθηκαν και επτά μωρά.

Το νοσοκομείο στον βράχο σταμάτησε την κανονική λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 1956. Με τον Ψυχρό Πόλεμο η μυστική τοποθεσία μετατράπηκε σε ένα καταφύγιο που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως νοσοκομείο σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Το νοσοκομείο εξακολουθούσε, τυπικά, να βρίσκεται σε άκρως απόρρητη κατάσταση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Για μια περίοδο, χρησιμοποιείτο ως μονάδα αποθήκευσης από την Πολιτική Άμυνα της Ουγγαρίας.

Το 2004, αποφασίστηκε ότι η ευθύνη για τον χώρο να περιέλθει στο νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη , το οποίο θεωρούνται ως de facto ιδιοκτήτης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μέχρι το 2008 το καταφύγιο ανακαινίστηκε, και παραδόθηκε στο κοινό. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με εκθέματα που αφορούν τη ζωή στο νοσοκομείο στις διάφορες περιόδους της ιστορίας του.

hospitalb

hospital7

hospital1

hospital2

hospital6

hospital3

hospital4

hospital5

(με πληροφορίες και εικόνες από Mental Floss και Hospital in the Rock)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s