ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η γειτονιά με τα εξωγήινα σπίτια!

Μια γειτονιά σε πόλη της Ολλανδίας αποτελείται από σπίτια-μπάλες που μοιάζουν σαν εξωγήινα κτίρια, όπως αυτά που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας!

Η γειτονιά βρίσκεται στην πόλη Ντεν Μπος, δημιουργήθηκε το 1984 και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα, σχεδιαστή και γλύπτη,  Ντράις Κρέγικαμπ (Dries Kreijkamp).

Κάθε κτίριο καταλήγει σε ένα κυλινδρικό χώρο, στον οποίο φτάνεις, ανεβαίνοντας με σκάλες. Στο ισόγειο υπάρχει το χολ και μια μικρή αποθήκη, ενώ στη μπάλα βρίσκεται ένα υπνοδωμάτιο, μπάνιο και τουαλέτα.

Επιπλέον, η μπάλα παρέχει ένα καθιστικό και μια κουζίνα. Όλα τα δωμάτια βρίσκονται μέσα σε αυτό το τριώροφο κτίριο και διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω μια σπειροειδούς σκάλας. Έξι παράθυρα επιτρέπουν άφθονο φως για να φωτίσουν το εσωτερικό και δίνουν την αίσθηση της εξωγήινης κατασκευής.

Η έμπνευση του Kreijkamp για τον σφαιρικό σχεδιασμό των κτιρίων, προήλθε από την πεποίθησή του ότι η σφαίρα είναι το πιο δυνατό οργανικό σχήμα.

Αναλυόντας το αρχιτεκτονικό στυλ των παραδοσιακών πολιτισμών, γοητεύτηκε από τις στρογγυλές καλύβες που φτιάχνουν φιλές της Αφρικής με και από τα ιγκλού των Εσκιμώων.

Ο Kreijkamp σχεδίασε τα σπίτια-μπάλες κάνοντας πολλαπλή χρήση κάθε τετραγωνικού μέτρου του χώρου. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι δεν αισθάνονται περιορισμένοι, αν και κάθε διαμέρισμα προσφέρει μόνο ένα ζωτικό χώρο 55 τετραγωνικών μέτρων.

bales

balesc

bales1

bales6

bales2

balesb

balesd

(με πληροφορίες και εικόνες από Ignant)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s