ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί τα πουλιά δεν συγκρούονται στον αέρα

Εχουν κώδικες και κανόνες στο πέταγμα;

Οι επιστήμονες μάλλον έχουν ανακαλύψει τον τρόπο που τα πουλιά αποφεύγουν να πέσουν το ένα πάνω στο άλλο, όταν πετούν και βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης: φαίνεται πως γυρίζουν πάντα προς τα δεξιά!

Εντοπίζοντας τους «βασικούς κανόνες» μιας ασφαλούς πτήσης που έχει εξελιχθεί στα πουλιά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αυτό θα βοηθήσει σε συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

birds1

Photo Credit Jessica D

«Τα πουλιά πρέπει να ήταν υπό ισχυρή εξελικτική πίεση, για να αποκτήσουν βασικούς κανόνες και στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου της σύγκρουσης εκ των προτέρων», δήλωσε ο Μάντιαμ Σρίνιβασαν (Mandyam Srinivasan), καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Η μοντελοποίησή μας έχει δείξει ότι τα πουλιά πετούν προς τα δεξιά και μερικές φορές αλλάζουν το ύψος τους», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLOS One.

birds2

Photo Credit Adam

Οι ερευνητές άφησαν δύο παπαγάλους να πετάξουν από τα αντίθετα άκρα ενός τούνελ και μαγνητοσκόπησαν τη διαδρομή της πτήσης τους με κάμερα υψηλής ταχύτητας. Καμία σύγκρουση δεν διαπιστώθηκε και σε περισσότερες από 100 πτήσεις από δέκα διαφορετικά πουλιά.

Ένα άλλο εύρημα των επιστημόνων ήταν ότι τα πουλιά σπάνια πετούσαν στο ίδιο ύψος κι αυτό εγείρει το ερώτημα εάν έχουν μια συγκεκριμένη προτίμηση, για να πετούν υψηλότερα ή χαμηλότερα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να είναι η θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας που προσδιορίζει το ύψος του πετάγματος, αλλά αυτό αποτελεί μια ερώτηση για περαιτέρω μελέτη.

(με πληροφορίες από Independent / Photo Credit πρώτης εικόνας hehaden)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.