ΕΡΕΥΝΑ

Τοξικά σωματίδια από τη ρύπανση βρέθηκαν σε ανθρώπινο εγκέφαλο!

Σοκ προκαλούν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας, καθώς διαπιστώθηκε μεγάλη ποσότητα τοξικών σωματιδίων στον εγκέφαλο ανθρώπων που ζουν σε πόλεις με ατμοσφαιρική ρύπανση!

Τα τοξικά νανοσωματίδια, που προέρχονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουν βρεθεί ενσωματωμένα στον ιστό του εγκεφάλου ανθρώπων, για πρώτη φορά, και η έρευνα εκτιμά δυνητικά ότι δημιουργούν υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Aλτσχάιμερ.

Τα σωματίδια σιδήρου ήταν ήδη γνωστό ότι υπάρχουν στον εγκέφαλο μας, αλλά οι ερευνητές υπέθεταν ότι τα παράγει ο οργανισμός μας. Τώρα, μια μελέτη από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκε πως η αιτία ύπαρξης τους είναι ο μολυσμένος αέρας.

«Αυτό είναι ένα εύρημα αποκάλυψη, και πλέον πρέπει να ξεκινήσει μια εντελώς νέα εξέταση για τη ρύπανση, ως ένας εν δυνάμει πολύ σημαντικός παράγοντας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε το μέλος της ομάδας των ερευνητών Μπάρμπαρα Μαχέρ (Barbara Maher), από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Η Maher και η ομάδα της εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό από 37 άτομα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, και στην πόλη του Μεξικού, ηλικίας μεταξύ 3 ετών και 92. Κάθε ένας από αυτούς του εγκεφάλους περιείχε σωματίδια ενός τύπου οξειδίου του σιδήρου που ονομάζεται μαγνητίτης, και όχι μόνο ίχνη του, και ήταν άφθονα.

«Μιλάμε για εκατομμύρια σωματίδια μαγνητίτη ανά γραμμάριο λυοφιλοποιημένου εγκεφαλικού ιστού», λέει ο Maher.

Το επόμενο βήμα ήταν να καταλάβουν οι ερευνητές από πού προέρχονταν αυτά τα σωματίδια. Όταν εξέτασαν τα σωματίδια στις μπροστινές περιοχές των εγκεφάλων των εθελοντών, βρήκαν δύο τύπους μαγνητίτη στον ιστό. Στρογγυλά σωματίδια μαγνητίτη και γωνιακούς κρυστάλλους μαγνητίτη. Μάλιστα, τα στρογγυλά ήταν περισσότερα των κρυστάλλων με αναλογία 100 προς ένα.

«Οι μορφές κρυστάλλου είναι πιο πιθανό να έχουν μια φυσική πηγή, όπως ο σίδηρος που έχει βγει από τα κύτταρα του σώματος», δήλωσε άλλη ερευνήτρια, η Κλαιρ Γουίλσον (Clare Wilson). «Αλλά τα στρογγυλά σωματίδια συνήθως προέρχονται από την τήξη του σιδήρου σε υψηλές θερμοκρασίες».

Επίσης, η Maher είπε ότι βρήκε σωματίδια μετάλλων, όπως ο λευκόχρυσος, ο οποίος πολύ σπάνια δημιουργείται με φυσικό τρόπο στο σώμα, αλλά βρίσκεται σε πολλές μηχανές αυτοκινήτων.

«Ο μαγνητίτης στον εγκέφαλο δεν είναι κάτι που θέλετε να έχετε, διότι είναι ιδιαίτερα τοξικός», είπε ο Maher, προσθέτοντας ότι τα σωματίδια αυτά μπορούν να παράγουν αντιδραστικά μόρια οξυγόνου, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη γήρανση και τις νευρολογικές ασθένειες.

«Η οξειδωτική βλάβη των κυττάρων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου Αλτσχάιμερ, και γι’ αυτό η παρουσία του μαγνητίτη είναι τόσο δυνητικά σημαντική, επειδή δεν προέρχεται βιολογικά».

Βέβαια, το μέγεθος του δείγματος της έρευνας είναι μικρό, και ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν άφθονα σωματίδια μαγνητίτη σε όλους τους συμμετέχοντες, είναι πάρα πολύ νωρίς για απόλυτα συμπεράσματα.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη το 2015 διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανό να συμβάλει στον πρόωρο θάνατο περίπου 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

(με πληροφορίες από Science Alert / Εικόνα από Pixabay)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.