ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι προϊστορικοί ζωντανοί βράχοι!

Μια συστάδα βράχων δισεκατομμυρίων ετών, έχουν δημιουργηθεί από μικροοργανισμούς, ορισμένοι από τους οποίους εξακολουθούν να έχουν ζωή!

Πρόκειται για τους stromatolites (από τα ελληνικά στρώμα και λίθος), που βρίσκονται στο ιδιαίτερα αλμυρό νερό στην Χάμλιν Πουλ (Hamelin Pool), στο Σαρκ Μπέι (Shark Bay), της δυτικής Αυστραλίας. Μια περιοχή που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι stromatolites, δημιουργήθηκαν από μικροσκοπικά, μονοκύτταρα μικρόβια που ονομάζεται κυανοβακτήρια (μπλε-πράσινα φύκια), τα οποία αποτελούν μερικές από τις πρώτες μορφές ζωής στη Γη.

Οι stromatolites διαμορφώνονται από την ανάπτυξη των κυανοβακτηρίων και των ιζημάτων τους σε στρώματα επί στρωμάτων και μαζί με ανθρακικό ασβέστιο, δημιουργούν τις δομές για τους βράχους.

Ενώ δεν φαίνεται να ζουν, κάθε βράχος είναι μια αποικία πολύ αργής ανάπτυξης μικροβίων, που μπορούν να μεγαλώσουν λιγότερο από 1 χιλιοστό ανά έτος.

Τα κυανοβακτήρια εμφανίστηκαν στη Γη πριν από, περίπου,  τριάμισι δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο πλανήτης μας ήταν ακόμα νέος και υπήρχε ελάχιστο έως καθόλου οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.

Μέσω της φωτοσύνθεσης αυτοί οι οργανισμοί αλλάξαν σταδιακά την ατμόσφαιρα της Γης και από ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα την έκαναν πλούσια σε από οξυγόνο, ανοίγοντας το δρόμο για να αναπτυχθούν πιο σύνθετες μορφές ζωής.

Αυτά τα ζωντανά κυανοβακτήρια έπεσαν θύματα των ζώων, που τα έτρωγαν, με αποτέλεσμα να μειωθεί  η αφθονία και η ποικιλία τους.

Αν και απολιθωμένοι stromatolites έχουν βρεθεί σε πολλά μέρη του πλανήτη, η Hamelin Pool  είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορούν να βρεθούν έμβιοι θαλάσσιοι βράχοι.

Και αυτό γιατί τα περισσότερα ζώα, που τρέφονται με βακτήρια και φύκια, από τα οποία αποτελούνται οι stromatolites, δεν μπορούν να αντέξουν την ακραία αλατότητα του Hamelin Pool.

Ως αποτέλεσμα, οι stromatolites μπορούν να αναπτυχθεί εκεί ανενόχλητοι. Μερικοί από αυτούς, φτάνουν μέχρι ενάμισι μέτρο ύψος και χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθούν.

stromatolites

stromatolites1

stromatolitesa

stromatolites3

stromatolites5

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.