ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πρόσεχε πώς μιλάς στον σκύλο σου!

Την επόμενη φορά που μιλάτε στον σκύλο σας, να θυμάστε ότι μπορεί να καταλάβει πολύ περισσότερα, όχι μόνο από αυτά που λέτε, αλλά και πώς τα λέτε!

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στην Ουγγαρία δείχνει ότι τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν τόσο τα λόγια που λέμε και τον τρόπο που τα λέμε, χρησιμοποιώντας τα ίδια μέρη του εγκεφάλου, όπως κάνουν οι άνθρωποι για να αναγνωρίσουν τον προφορικό λόγο.

«Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της ομιλίας, υπάρχει ένα κέντρο κατανομής της εργασίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Αττίλα Άντιτς (Attila Andics) από το Πανεπιστήμιο Ετβος Λοράντ, στη Βουδαπέστη.

«Είναι κυρίως δουλειά του αριστερού ημισφαιρίου για την διαδικασία ανάλυσης των λέξεων, και δουλειά του δεξιού ημισφαιρίου να επεξεργαστεί τον τόνο της φωνής».

Η ομάδα του Andics μέτρησε τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των σκύλων, και βρήκαν αποδείξεις για τον τρόπο που αντιδρούν ακούγοντας την ομιλία από τους εκπαιδευτές τους.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναλύει όχι μόνο χωριστά τι λέμε και πώς το λέμε, αλλά ενσωματώνει επίσης τις δύο τύπους πληροφοριών, για να καταλήξει σε μια ενιαία έννοια από αυτά που ακούει», λέει ο Andics.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορούν επίσης να κάνουν όλα αυτά, και να χρησιμοποιούν πολύ παρόμοιους μηχανισμούς του εγκεφάλου».

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, 13 σκυλιά άκουσαν ηχογραφημένες τις φωνές των εκπαιδευτών τους, που μιλούσαν στα ζώα χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς του λεξιλογίου και του τόνου φωνής, για τον έπαινο τους.

Τα σκυλιά άκουσαν τα μπράβο των εκπαιδευτών τους και έδειξαν πως ο εγκέφαλος τους αναγνώρισε τους επαίνους ανεξάρτητα από το πώς λέγονταν, αναγνωρίζοντας συγκεκριμένες λέξεις ως ξεχωριστές.

Όμως, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο έπαινος ενεργοποιεί μόνο το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου του σκύλου, αν κάποιος μιλήσει με τρόπο διθυραμβικό.

Κάτι που σημαίνει ότι αν θέλετε το σκυλί σας να αισθανθεί πιο ευτυχισμένο, θα πρέπει να το επαινείτε με ανάλογο τόνο φωνής.

Αν δεν το κάνετε, μπορεί επίσης ο έπαινος να πέσει στο κενό, και αυτό θα ήταν μια τραγωδία, διότι τα μπράβο είναι μια μεγάλη υπόθεση για τους σκύλους. Πρόσφατη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι τα σκυλιά απολαμβάνουν επαίνους σαν κάτι μοναδικό.

«Αυτό δείχνει ότι για τους σκύλους, ένας ωραίος έπαινος μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως ανταμοιβή, αλλά λειτουργεί καλύτερα εάν ταιριάζει ο τόνος της φωνής» δήλωσε ο Andics.

«Τα σκυλιά, όχι μόνο ξεχωρίζουν τι λέμε, και πώς το λέμε, αλλά μπορούν επίσης να συνδυάζουν και τις δύο έννοιες, για την ορθή ερμηνεία του τι σημαίνουν αυτά τα λόγια».

(με πληροφορίες από Science Alert / Εικόνα Pixabay)

Advertisements

Κατηγορίες:ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s