ΤΟΠΟΙ

Ο λόφος με τους χιλιάδες σταυρούς!

Ένας λόφος, 15 χιλιόμετρα έξω από την μικρή πόλη Σιαουλιάι, στη βόρεια Λιθουανία, έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες σταυροί, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο και μυστηριακό τοπίο!

Οι σταυροί, που σήμερα ξεπερνούν τις 100.000, είναι σύμβολα για την πίστη των Λιθουανών, αλλά παράλληλα και ένα τάμα για την ανεξαρτησία της χώρας, ενάντια την καταπίεση.

Εκτιμάται πως οι σταυροί εμφανίστηκαν σε αυτό το σημείο, τον 13ο αιώνα, λίγο μετά την ίδρυση της πόλης. Από τότε ο αριθμός των σταυρών ποικίλει.

Το 1831 μετά την εξέγερση εναντίον της Ρωσίας τοποθετήθηκαν σταυροί για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών και αγνοουμένων επαναστατών και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, ο αριθμός τους έφτανε τους 150. Το 1940 υπήρχαν 400 και σήμερα, χιλιάδες.

Το 1940 ήταν ένα ορόσημο για τη Λιθουανία. Απολάμβανε λίγο πάνω από 20 χρόνια ανεξαρτησίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι είχε μια περίοδο, που χαρακτηρίζεται από εδαφικές διαφορές με τους γείτονές της και ένα πραξικόπημα το 1926.

Ωστόσο, μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία το 1939, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η ΕΣΣΔ είχε κάνει μια συμφωνία με τη Γερμανία, και μοίρασαν τις χώρες της Βαλτικής. Το 1940 έγινε η προσάρτηση της Λιθουανίας στην Σοβιετική Ένωση.

Μετά αγνοήθηκε η συμφωνία μεταξύ της ΕΣΣΔ και Γερμανίας, με την τελευταία να την κατακτά το 1941. Τρία χρόνια αργότερα οι Γερμανοί υποχώρησαν, και η Σοβιετική Ένωση για μια ακόμη φορά κατέλαβε τη Λιθουανία. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του πολέμου και της κατοχής, η Λιθουανία έχασε 15% του πληθυσμού της.

Μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο λόφος των σταυρών, παρέμενε σημείο αναφοράς των κατοίκων. Οι Λιθουανοί επέμεναν σε προσκυνήματα, όπου άφηναν τα αφιερώματα τους.

Οι αρχές το είδαν σαν μια επίμονη προσπάθεια αντίδρασης στο κομμουνιστικό καθεστώς και ο λόφος ισοπεδώθηκε τρεις φορές. Υπήρξαν, ακόμη, σχέδια να δημιουργηθεί φράγμα από κοντινό ποτάμι, ώστε να εξαφανιστεί κάτω από το νερό. Όμως, το πλάνο ήταν οικονομικά ασύμφορο.

Κάθε φορά, πάντως, που ο λόφος ισοπεδωνόταν, ξεφύτρωναν δεκάδες σταυροί. Το 1990 η Λιθουανία έγινε η πρώτη σοβιετική δημοκρατία που κήρυξε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ. Η Σοβιετική Ένωση απάντησε με  οικονομικό αποκλεισμό και επίθεση στον πύργο της τηλεόρασης της πρωτεύουσας, Βίλνιους.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 1991, η Λιθουανία εντάχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη. Τον Αύγουστο του 1993 τα τελευταία σοβιετικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη χώρα. Ακριβώς ένα μήνα αργότερα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ επισκέφθηκε το λόφο των Σταυρών. Ευχήθηκε ο τόπος να είναι ένα σπίτι για την ελπίδα, την ειρήνη, την αγάπη και την θυσία.

stayroic

stayroi14

stayroi

stayroi4

stayroi6

stayroi9

stayroi17

stayroib

stayroi12

stayroi10

stayroi16

(με πληροφορίες και εικόνες από Kuriosias)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.