ΕΡΕΥΝΑ

Ποιο είναι το καλύτερο φυτό για το σπίτι και το γραφείο;

Τα φυτά στο σπίτι είναι ένα καλό και φθηνό εργαλείο για την αφαίρεση των ρύπων. Τι έδειξε πείραμα με πέντε φυτά εσωτερικού χώρου.

Η ρύπανση του αέρα στο σπίτι ή στο γραφείο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως ζαλάδες, άσθμα και αλλεργίες. Για τέτοια συμπτώματα ευθύνονται πτητικές οργανικές ενώσεις, που αποκαλούνται VOCs. Και τέτοιες ενώσεις είναι για παράδειγμα η ακετόνη, το βενζόλιο και η φορμαλδεϋδη, που εκπέμπονται ως αέρια. Προέρχονται από χρώματα βαφής, έπιπλα, φωτοτυπικά μηχανήματα, εκτυπωτές, προϊόντα καθαρισμού, ακόμη και από ρούχα που πήγαν για στεγνό καθάρισμα.

Η πιο κοινή λύση για την αντιμετώπιση των ρύπων στους εσωτερικούς χώρους, είναι η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν βρει μια φθηνότερη λύση: τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Ο Δρ. Βάντουντ Νίρι (Vadoud Niri), από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (SUNY Oswego) και η ομάδα του έκαναν ένα πείραμα, για να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα στην ταυτόχρονη απομάκρυνση πολλών ρύπων από διάφορα φυτά.

Στο πλαίσιο αυτό έχτισαν έναν σφραγισμένο θάλαμο, ο οποίος περιείχε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις διαφόρων πτητικών οργανικών ενώσεων και για την ακρίβεια, οκτώ ρύπους. Στη συνέχεια, μέσα στο θάλαμο τοποθέτησαν για ώρες πέντε φυτά:

phyto1

Photo Forest and Kim Starr

Crassula argentea (Jade Plant)/κρασούλα,

phyto2

Photo Alfredo Eloisa

Chlorophytum comosum (Spider Plant)/χλωρόφυτο,

phyto3

Photo Cliff

Guzmania lingulata (Bromeliad)/γκουσμάνια,

phyto4

Photo Peter A. Mansfeld

Consolea falcata (Caribbean Tree Cactus)/είδος κάκτου και

phyto5

Photo Forest and Kim Starr

Dracaena fragrans (Dracaena)/ αρωματική δράκαινα.

Μετά από διάφορα τεστ, που έκαναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα φυτά ανταποκρίνονταν καλύτερα στην απορρόφηση ορισμένων ενώσεων. Για παράδειγμα, και τα πέντε φυτά μπορούσαν να αφαιρέσουν την ακετόνη (η οποία είναι άφθονη στα στούντιο νυχιών) από τον αέρα, αλλά η Δράκαινα έδειξε ότι αφαιρούσε περίπου το 94% της χημικής ουσίας.

«Πρωταθλητής» αναδείχθηκε η γκουσμάνια, η οποία αφαίρεσε έξι από τους 8 ρύπους με απορρόφηση τουλάχιστον 80% για την κάθε χημική ουσία, σε μία περίοδο δειγματοληψίας δώδεκα ωρών!

«Θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό φυτό για το σπίτι και το χώρο εργασίας», δήλωσε ο Νίρι, ο οποίος προσανατολίζεται πλέον να δοκιμάσει τις ικανότητες αυτών των φυτών σε ένα πραγματικό χώρο.

(με πληροφορίες από Phys.org / Πρώτη εικόνα marimbajlamesa)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.