ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι πιο ακραίες πόλεις του κόσμου!

Κάθε μία πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, και λίγο πολύ έχουν αρκετές ομοιότητες. Υπάρχουν όμως και αυτές που αποτελούν τις πιο ακραίες περιπτώσεις στον κόσμο!

Και η κατάταξη τους δεν έγινε με βάση υποκειμενικά ή οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά σε σχέση με την πιο ξηρότερη, την πιο κρύα, την πιο ζεστή, την ψηλότερη, ή την πιο απομονωμένη.

Αυτές είναι οι πόλεις στις πιο αφιλόξενες περιοχές του κόσμου:

Γιακούτσκ, Ρωσία: Η πιο κρύα πόλη στον κόσμο

yakutsk

Η πόλη Γιακούτσκ, που βρίσκεται στη Ρωσία στη Σιβηρία,  πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας των Σαχά, είναι η μεγαλύτερη πόλη χτισμένη σε μόνιμο στρώμα πάγου και έχει μέση ετήσια θερμοκρασία της τάξεως των -8,8 βαθμών Κελσίου. Ο αριθμός αυτός εξαπατά καθώς το καλοκαίρι υπάρχουν αρκετά ζεστοί μήνες, ρίχνοντας τον μέσο όρο.

Κατά τη διάρκεια του μακρύ χειμώνα στο Γιακούτσκ το θερμόμετρο συχνά βυθίζεται στους -40 βαθμούς Κελσίου (Δεκέμβριο και Ιανουάριο είναι -40.4 και -41.5 αντίστοιχα), με την πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ να είναι -64.4 βαθμοί Κελσίου.

Πόλη του Κουβέιτ, Κουβέιτ: Η πιο ζεστή πόλη στον κόσμο

kuwait

Η πόλη του Κουβέιτ έχει πληθυσμό 2,4 εκατομμύρια κατοίκους, που πρέπει με κάθε τρόπο να επιβιώσουν απέναντι στην υπερβολική ζέστη και τις αμμοθύελλες που μαστιγώνουν την περιοχή.

Η πόλη έχει μια μέση ετήσια υψηλή θερμοκρασία 34.3 βαθμούς Κελσίου, με τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο να κινείται κατά μέσο όρο μεταξύ 45-47 βαθμών Κελσίου. Το 2012, το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία, που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ασία, ήταν 53.8 βαθμούς Κελσίου.

Η αδυσώπητη ζέστη μπορεί να είναι θανατηφόρα και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επιβάλλει απαγόρευση εξωτερικής εργασίας το καλοκαίρι, από τις 11 πμ έως 16:00.

Ασουάν, Αίγυπτος: Η ξηρότερη πόλη στον κόσμο

aswan

Ενώ ο ποταμός Νείλος διασχίζει το Ασουάν, αυτή είναι η ξηρότερη πόλη στον κόσμο με λιγότερο από ένα χιλιοστό βροχοπτώσεων ετησίως. Εκτός από την έλλειψη βροχοπτώσεων, δεν υπάρχει πρόσβαση στο νερό.

Το όνομα της πόλης κρύβει ειρωνεία, καθώς «Ασουάν» είναι ένα αρχαία λέξη που μεταφράζεται περίπου «πάρα πολύ νερό». Αυτό δεν είναι σκόπιμο αστείο, αφού η πόλη πήρε το όνομά της λόγω του κύκλου των πλημμυρών του ποταμού Νείλου.

Μπουεναβεντούρα, Κολομβία: Η υγρότερη πόλη στον κόσμο

buenaventura

Περισσότερα από έξι μέτρα βροχής πέφτει κάθε χρόνο στο μεγαλύτερο λιμάνι της Κολομβίας. Πολλές γειτονιές στην προκυμαία αποτελούνται κυρίως από παράγκες χτισμένες σε ξύλινους πασάλους.

Τα κτίρια που βρίσκονται μακριά από τον κόλπο, γύρω από κυματοειδείς λόφους της πόλης, τα περισσότερα σαπίζουν εσωτερικά εξαιτίας της υγρασίας.

Η βία, όπως η βροχή έχει γίνει τρόπος ζωής στην Μπουεναβεντούρα. Ως το μεγαλύτερο λιμάνι της Κολομβίας είναι και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διακίνησης ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής.

Γουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία: Η πιο ανεμοδαρμένη πόλη στον κόσμο

wellington

Άνεμοι που έχουν ταχύτητα 29 χιλιομέτρων την ώρα, χτυπούν το Γουέλινγκτον. Το φαινόμενο του «ποταμού των ανέμων», όπως λέγεται, εμφανίζεται στο νότιο ημισφαίριο της Γης, όταν ο θερμός αέρας από τον ισημερινό, συναντά τις πολικές δίνες.

Οι άνεμοι, πάντως, δεν εμποδίζουν το Γουέλινγκτον να είναι η πρωτεύουσα της χώρας, να βρίσκεται εκεί το εθνικό μουσείο και το βασιλικό μπαλέτο.

Ελ Άλτο, Βολιβία: Η υψηλότερη πόλη στον κόσμο

el-alto

Το Ελ Άλτο βρίσκεται στα 4.150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην πεδιάδα περιοχή Αλτιπλάνο, της Βολιβίας. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα ως φτωχογειτονιά της διοικητικής πρωτεύουσας της χώρας Λα Παζ, η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος της ίδιας κοιλάδας.

Από τότε έχει ξεπεράσει τη Λα Παζ σε μέγεθος και πληθυσμό, και τώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη στη Βολιβία με 1.180.000 κατοίκους.

Επίσης, το Ελ Άλτο είναι η μεγαλύτερη ινδιάνικη πόλη στη Λατινική Αμερική με 76% των κατοίκων να είναι εθνικότητας Αϊμάρα, το 9% Κέτσουα, και 15% μιγάδες.

Περθ, Αυστραλία: Η πιο απομονωμένη πόλη στον κόσμο

perth

Ένα ταξίδι 28 ωρών με το αυτοκίνητο, χρειάζεται κάποιος για να φτάσει από το Περθ στην επόμενη μεγάλη πόλη της Αυστραλίας, την Αδελαΐδα!

Αυτό το διήμερο ταξίδι περνά μέσα από ερήμους και αρκετοί βάζουν αυτοκόλλητα, με πανηγυρικά συνθήματα, στους προφυλακτήρες, αν καταφέρουν να τις διασχίσουν!

Το Πέρθ είναι η έδρα του μεγαλύτερου ορυχείου διαμαντιών στον κόσμο, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ποσοστό ανεργίας 4,3%, και συνήθως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς.

Ικουίτος, Περού: Η πόλη χωρίς δρόμο πρόσβασης

iquitos

Ο μόνος τρόπος να φτάσει κάποιος στο Ικουίτος, είναι με πλοίο ή αεροπλάνο, αφού δεν υπάρχει κανένας δρόμος προς αυτή την πόλη του Αμαζονίου.

Η «πρωτεύουσα του Αμαζονίου», όπως λέγεται, εξυπηρετείται συγκοινωνιακά με μικρά πλοία, ή σύντομες πτήσεις από τη Λίμα,  ή την πόλη του Παναμά. Πολύ λίγα αυτοκίνητα έχουν μεταφερθεί εκεί, έτσι ώστε η πόλη να στηρίζεται σε λεωφορεία, και βανάκια για τις μεταφορές.

Οι 500.000 κάτοικοι μπορούν να υπερηφανεύονται για το παράξενο. Εκεί μπορεί κάποιος να βρει κάποιος κάθε μορφής γιατροσόφια από βότανα, φίδια, πιθήκους και αράχνες, ενώ υπάρχει και ο «Άιφελ του Αμαζονίου», ένα σπίτι φτιαγμένο από σίδηρο!

(με πληροφορίες και εικόνες από World Atlas)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.