ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Οι περίεργες… κυβικές πολυκατοικίες!

Οι λοξές κυβικές κατοικίες, προκαλούν έκπληξη και αποτελούν μια αρχιτεκτονική καινοτομία, η οποία έχει πολλούς φίλους, αλλά και αρκετούς εχθρούς!

Οι πολυκατοικίες στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, έγιναν ως μία δημιουργική λύση στέγης, στη δεκαετία του ’70, από τον αρχιτέκτονα Πιέτ Μπλομ (Piet Blom). Η περιοχή που δημιουργήθηκαν, ήταν χωρισμένη σε ζώνες κατοικίας, αλλά δεν χωρούσαν να γίνουν τα παραδοσιακά σπίτια.

Έτσι, επιστρατεύτηκε ο καινοτόμος αρχιτέκτονας για να βρει τη λύση. Η απάντηση του Blom ήταν τα σπίτια-κύβοι. Με δυο «σούπερ-κύβους» στο κέντρο, απλώνονται άλλα 38 διαμερίσματα σε έναν λοξό εξαγωνικό πυλώνα. Το πρόβλημα της πολεοδομίας λύθηκε, αλλά οι περίεργες κατοικίες δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό.

Αν και κάθε σπίτι-κύβος έχει εμβαδόν 300 τετραγωνικά μέτρα, μόνο το 1/4 από αυτά, τα περίπου 82 τετραγωνικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς υπάρχουν οξείες γωνίες στο εσωτερικό. Ακόμα χειρότερα, αυτά τα 82 τετραγωνικά απλώνονται σε τέσσερις ορόφους.

Μετά την είσοδο, οι κάτοικοι πρέπει να ανέβουν μια στενή σκάλα για να φτάσουν στον πρώτο όροφο, όπου υπάρχει ένα μικρό τριγωνικό δωμάτιο, με το καθιστικό και την κουζίνα. Άλλη σκάλα οδηγεί στα υπνοδωμάτια και ο τελευταίος όροφος είναι ένας μικρός ελεύθερος χώρος, που συνήθως χρησιμοποιείται ως κήπος.

Κάποιοι κάτοικοι μπορεί να έχουν προβλήματα με τη διαβίωση σε έναν αφύσικα κατακόρυφο χώρο, ωστόσο ο Blom έχει μια εξήγηση για το βαθύτερο νόημα και την αισθητική των σπιτιών-κύβων.

Επειδή το κάθε διαμέρισμα απλώνεται γύρω από τη βάση του πυλώνα, λέει ότι κάθε σπίτι είναι ένα «δέντρο», και δεδομένου ότι όλα είναι αλληλένδετα, τα «δέντρα» αυτά σχηματίζουν ένα «δάσος»…

cubea

cube1

cube2

cube3

cube5

cube6

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.