ΕΡΕΥΝΑ

Καρχαρίας ηλικίας 400 ετών!

Έκπληκτοι έχουν μείνει οι επιστήμονες καθώς στη Γροιλανδία εντοπίστηκε ένας καρχαρίας ηλικίας, περίπου, 400 ετών και αρκετοί άλλοι με μέσο όρο ηλικίας κοντά στα 300 χρόνια!

Δεν έγινε γνωστό αν τα νερά της περιοχής έχουν το φίλτρο που κάνει αθάνατα τα πλάσματα του βυθού της θάλασσας, όμως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μελέτης δείχνουν πως οι καρχαρίες αιώνων, αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, βρέθηκε ένας καρχαρίας 392 ετών και άλλοι 27 με μέσο όρο ηλικίας 272 ετών!

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας θεωρούνται εξαιρετικό πλάσματα, αν και ζυγίζουν 2.500 κιλά. Δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο, είναι απίστευτα αργοί κολυμβητές και ζουν σε βαθιά παγωμένα νερά. Αυτές οι ιδιότητες τους καθιστούν συναρπαστικούς για τους επιστήμονες.

karxarias1

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη βρει πως αυτοί οι καρχαρίες έχουν εκπληκτικά μακρά ζωή. Αυτή η  εκτίμηση βασίζεται σε ένα καρχαρία, ο οποίος αλιεύθηκε το 1952,  και οδήγησε  στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να ζήσουν τουλάχιστον 200 χρόνια.

Η επιστήμη έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 1950, και οι ερευνητές αποφάσισαν ότι ήταν καιρός να ελέγξουν και πάλι την κοινότητα των καρχαριών της Γροιλανδίας.

Η μελέτη έγινε με βάση αυτούς που είχαν αλιευθεί. Οι επιστήμονες μέτρησαν κάθε καρχαρία και πήραν δείγματα ιστού από τους φακούς των ματιών του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ραδιοχρονολόγηση για να βρουν την ηλικία τους.

Οι νεότεροι καρχαρίες είχαν μήκος μικρότερο από τρία μέτρα και η ηλικίας του ήταν κάτω των 100 ετών. Οι μεγαλύτεροι ήταν γύρω στα πέντε μέτρα μήκος και η εκτιμώμενη ηλικία τους ήταν 335 έως 392 χρόνια!

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις μέσες τιμές, οι ερευνητές λένε ότι μια συντηρητική εκτίμηση της μακροζωίας του καρχαρία θα τους έθετε ένα μέσο όρο στα, περίπου, 272 χρόνια!

(με πληροφορίες και εικόνες από Mental Floss)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.