ΖΩΗ

Το ξερονήσι που διεκδικούν με μανία δύο χώρες!

Ένα ξερονήσι στο αρκτικό αρχιπέλαγος έχει γίνει εδώ και ένα αιώνα, αντικείμενο διεκδίκησης από Καναδά και Δανία, με τις σημαίες των δύο κρατών να ανεβοκατεβαίνουν και τα διεθνή δικαστήρια να έχουν πολύ δουλειά!

Μαζί με τις σημαίες οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αφήνουν και τα δικά τους ποτά, για να δείξουν σε ποιους ανήκει το νησί Χάνς, των 1,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που είναι ακατοίκητο και ξερό.

Πάντως, παρά τη διαμάχη, η διεκδίκηση γίνεται με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Οι Καναδοί και οι Δανοί αναλαμβάνουν εκ περιτροπής να τοποθετούν σημαίες τους στο νησί, σε μια περίεργη πρακτική που έχει αρχίσει από το 1980!

hans2

Το νησί για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε το 1933, αλλά ξεχάστηκε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η ασυνήθιστη διαφορά άρχισε και πάλι στα σοβαρά το 1984, όταν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί, Δανός υπουργός άφησε ένα μπουκάλι κονιάκ και το μήνυμα «Καλώς ήρθατε στο δανικό νησί».

Ακολούθησε επίσκεψη Καναδών που έβαλαν τη δική τους σημαία και άφησαν ένα μπουκάλι ουίσκι, για να δείξουν πως αυτοί είναι τα αφεντικά. Τι έχει αυτό το νησί και το διεκδικούν; Τίποτα. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρει για το υπέδαφος, ίσως μόνο για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας.

hans3

Το νησί Χανς, βρίσκεται στα δανικά χωρικά ύδατα μετά τον έλεγχο της Γροιλανδίας το 1815. Το 1867 που σχηματίσθηκε ο Καναδάς, έγινε χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά το Χανς δεν περιλαμβάνεται ρητώς στην επικράτεια του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 Καναδάς και Δανία συμφώνησαν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην Αρκτική. Και οι δύο χώρες, όμως, εγείρουν θέματα υφαλοκρηπίδας. Το θέμα του νησιού Χανς επέστρεψε στην διεθνή πρωτοσέλιδα το 2004.

hans1

Τότε η αντιπολίτευση στο καναδικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε το νησί ως λόγο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Η πρόταση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση από τη Δανία, η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και ζήτησε εξηγήσεις από την Οττάβα.

Οι σχέσεις εντάθηκαν περαιτέρω το 2015, όταν καναδικές δυνάμεις έστησαν τη σημαία της χώρας τους, κατά την επίσκεψη Καναδού υπουργού. Αυτό οδήγησε τη Δανία να υποβάλει καταγγελία δηλώνοντας ότι «θεωρούμε το νησί Χανς μέρος της δανικής επικράτειας».

Το περίεργο αυτό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, καθώς οι δύο πλευρές δεν δέχονται και τη συγκυριαρχία, που προτάθηκε από διεθνή δικαστήρια.

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura και World Atlas)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.