ΕΡΕΥΝΑ

Η τεμπελιά είναι σημάδι υψηλής νοημοσύνης;

Έκπληξη προκαλεί μια έρευνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι με υψηλό IQ  αποφεύγουν τη σωματική κόπωση, δεν βαριούνται εύκολα και σκέπτονται συνεχώς!

Η έρευνα δείχνει ότι το να είναι κάποιος τεμπέλης είναι σημάδι υψηλής νοημοσύνης, και αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι πνευματώδεις και ανέμελοι,  και ότι βαριούνται πιο δύσκολα με αποτέλεσμα να περνάνε περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι.

Αντίθεα  οι πιο ενεργητικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες φυσικές δραστηριότητες καθώς χρειάζεται να τροφοδοτήσουν  τους εγκεφάλους τους με εξωτερικά ερεθίσματα ή να ξεφύγουν από τις σκέψεις τους ή γιατί βαριούνται εύκολα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Florida Gulf Coast επέλεξαν φοιτητές και τους  χώρισαν σε δύο ομάδες με βάση τη σωματική δραστηριότητα, από τη μία  και τη σκέψη, από την άλλη.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ημερών τα μέλη και από τις δύο ομάδες φορούσαν μια συσκευή στον καρπό τους, με την οποία παρακολουθούνταν οι κινήσεις τους και τα επίπεδα δραστηριότητας.

Έτσι, παρείχαν μια σταθερή ροή των δεδομένων σχετικά με το πόσο ήταν σωματικά δραστήριοι. Τα αποτελέσματα έδειξαν η ομάδα σκέψης ήταν πολύ λιγότερο ενεργή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τους μη στοχαστές.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Health Psychology, περιγράφονταν ως «πολύ σημαντικά» και «ισχυρά» σε στατιστικούς όρους.  Αλλά τα Σαββατοκύριακα δεν έδειξε καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να εξηγηθεί.

Αλλά το μειονέκτημα το να είναι κανείς σκεπτόμενος και τεμπέλης, ανησύχησε του ερευνητές, καθώς ο καθιστικός τρόπος ζωή τους, κάνει κακό στην υγεία. Και επισημαίνουν πως θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Πάντως, ορισμένοι συνιστούν επιφυλακτικότητα για τη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς τα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν μια ασυνήθιστη τάση, ενώ ήταν μικρό το δείγμα των συμμετεχόντων.

(με πληροφορίες από Independent / Εικόνα Pixabay)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.