ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί ένα κρύο ποτό μας ξεδιψά;

Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες η αίσθηση της δίψας είναι έντονη, και τίποτα δεν μπορεί να μας ξεδιψάσει καλύτερα από ένα κρύο ποτό. Γιατί όμως;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κρύα ποτά απενεργοποιούν νευρώνες, οι οποίοι διεγείρουν τον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της δίψας.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, αυτοί οι νευρώνες προκαλούν το αίσθημα της δίψας όταν τα επίπεδα του νερού του σώματος είναι ισορροπημένα, για να μας ενθαρρύνουν να πιούμε κάτι υγρό.

Από τη στιγμή που οι άνθρωποι αρχίσουν να πίνουν, τα σήματα από τους νευρώνες υποχωρούν σταδιακά και να απενεργοποιούνται εντελώς όταν έχει καταναλωθεί αρκετό υγρό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το φαινόμενο σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι τα σήματα του εγκεφάλου ήταν απενεργοποιημένα πιο γρήγορα, όταν έπιναν κρύα υγρά.

thirsty

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Neuroscience, βοηθούν στην εξήγηση γιατί η δίψα στον άνθρωπο σβήνει πιο γρήγορα με ψυχρότερο ποτά.

Η διαδικασία που ικανοποιεί τους νευρώνες είναι η ίδια και αν βάλεις κάτι κρύο στο στόμα. Έτσι, εξηγείται γιατί πολλοί άνθρωποι που διψούν, πιπιλίζουν παγάκια.

Επίσης, μια άλλη συναφής πρακτική για καταπολέμηση της δίψας έρχεται από τους πιθήκους που γλύφουν τους καρπούς τους. Το κάνουν αυτό για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, όπως και οι άνθρωποι αν βάλουν τους καρπούς τους κάτω από τρεχούμενο δροσερό νερό.

Αυτό μειώνει την θερμοκρασία του αίματος μέσα στις φλέβες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του σώματος. Στη συνέχεια, μειώνεται και η θερμοκρασία του υπόλοιπου σώματος σας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με την ενυδάτωση των ποδιών σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Η κατανάλωση τροφίμων ενεργοποιεί επίσης τους νευρώνες, οι οποίοι δίνουν σήμα πως ο οργανισμός θα χρειαστεί περισσότερο νερό για να βοηθήσει την πέψη. Όσοι άνθρωποι τρώνε γρήγορα και μεγάλη ποσότητα φαγητού, συνήθως διψάνε περισσότερο.

Όπως έγραψαν οι συγγραφείς της έρευνας: «Είναι ένας απλός μηχανισμός για τον εγκέφαλο να συγκρίνει τις ανάγκες του σώματος με τις αναμενόμενες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κατανάλωση τροφής και νερού και στη συνέχεια να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του προληπτικά.

«Αυτό με τη σειρά του εξηγεί μακροχρόνιες παρατηρήσεις συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της δίψας και του συντονισμού φαγητού και ποτού».

(με πληροφορίες και εικόνα από Daily Mail / Πρώτη εικόνα Pixabay)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.