ΤΟΠΟΙ

Η πόλη των χιλίων παραθύρων!

Η πόλη Μπεράτι στον κεντρική Αλβανία, ξεχωρίζει για τα πολλά παράθυρα στα κτίρια της, με αποτέλεσμα να λέγεται η «πόλη με τα χίλια παράθυρα»!

Το Μπεράτι είναι γνωστό για την ιστορική αρχιτεκτονική και τη φυσική ομορφιά. Από το 2008 έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, ενώ  ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αλβανίας κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής εποχής.

Παράλληλα, ήταν  κέντρο βιοτεχνίας που ειδικευόταν στην ξυλογλυπτική. Σήμερα, θεωρείται τις καλύτερα διατηρημένες Οθωμανικές πόλεις των Βαλκανίων.

Αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το Μπεράτι είναι τα παραδοσιακά, βαλκανικού στυλ σπίτια στυλ που ανεβαίνουν από την πλευρά του λόφου, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται  η Ακρόπολη, το κάστρο του 13ου αιώνα.

Τα σπίτια αυτά, που έχουν χτιστεί στα τέλη του 18ου και του 19ου αιώνα, συνήθως έχουν δύο ορόφους με το ισόγειο από πέτρα και εμφανή επάνω όροφο βαμμένο λευκό, ενώ οι στέγες καλύπτονται με κόκκινα κεραμίδια.

Έχουν μεγάλα ξύλινα παράθυρα τα οποία, λόγω της κλίση του λόφου, φαίνεται σαν να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Παρόμοιες εικόνες μπορούμε να δούμε στο Αργυρόκαστρο, καθώς και στο Καταντζάρο στην Ιταλία, όπου ζούσε κάποτε μια Αλβανική μειονότητα.

Η Ακρόπολη δεσπόζει πάνω από τον ποταμό και τη σύγχρονη πόλη, καθώς και την παλιά Χριστιανική συνοικία κατά μήκος του ποταμού. Είναι μια καλά διατηρημένη περιοχή με στενά δρομάκια, Τουρκικά σπίτια και Ορθόδοξες εκκλησίες.

berat-thousand

berat3

berat4

berat5

berat6

berat7

(με πληροφορίες και εικόνες από Amuzing Planet και Wikepedia)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s