ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο απίστευτος τοίχος των δεινοσαύρων!

Στη Βολιβία υπάρχει ένας κάθετος τοίχος σε λατομείο, με χιλιάδες πατημασιές, που ανήκουν σε δεινοσαύρους, οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια!

Οι παλαιοντολόγοι έχουν βρει σε αυτήν τη τεράστια πλάκα από ασβεστόλιθο, ύψους περίπου 100 μέτρων, περισσότερα από 5.000 πατημασιές, σε 462 διακριτά μονοπάτια!

Ο τοίχος βρίσκεται στο Καλ Όρκο (Cal Orcko), κοντά στην πόλη Σούρβε (Suvre) και σήμερα κινδυνεύει να καταστραφεί από τη διάβρωση και τις κατολισθήσεις στο λατομείο…

Βέβαια, οι δεινόσαυροι δεν σκαρφάλωναν στους βράχους, αλλά πριν από 68 εκατομμύρια χρόνια, αυτός ο τεράστιος κάθετος τοίχος ήταν τμήμα μιας λασπωμένης πεδιάδας, κατά μήκος της οποίας κινούνταν τα τεράστια ζώα.

Στην Κρητιδική περίοδο, το Cal Orcko συνόρευε με μια απέραντη λίμνη. Μια περίοδος ξηρασίας σταθεροποίησε τις πατημασιές των δεινοσαύρων στο βυθό της και στην πεδιάδα. Στη συνέχεια, όταν ο επανήλθε ο υγρός καιρός τα ίχνη τους θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη.

Υπάρχουν επτά στρώματα από πατημασιές, που έχουν γίνει με αυτόν τον τρόπο. Οι τεκτονικές κινήσεις των πλακών της Γης έσπρωξε τα τμήματα της λιμνης προς τα πάνω και μαζί τους τα ίχνη των δεινοσαύρων. Η φύση έκανε την τέλεια γωνία θέασης για τα διάσπαρτα αποτυπώματα των προϊστορικών ζώων.

Σε όλες τις πλάκες υπάρχουν και πατημασιές από ένα μικρό δεινόσαυρο, στο οποίο έχει δοθεί και παρατσούκλι, ο «Τζόνι Γουόκερ», που πήγαινε παντού! Οι παλαιοντολόγοι έχουν εξακριβώσεις πατημασιές από οκτώ είδη δεινοσαύρων, περιλαμβανομένων του Τυραννόσαυρου, του Αγκυλόσαυρου και του Καρνόταυρου.

toixos1

toixos7

toixos3

toixos4

toixos5

toixos8

toixos9

toixos10

toixos11

(με πληροφορίες και εικόνες από Kuriositas)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.