ΕΡΕΥΝΑ

Λίμνη με κόκκινα νερά σαν αίμα!

Σε μια λίμνη στο Ιράν, μέσα σε λίγους μήνες τα νερά της έγιναν κόκκινα σαν αίμα, από πράσινα που ήταν!

Τη διαπίστωση έκαναν οι επιστήμονες της NASA που είδαν τις δορυφορικές εικόνες από τη λίμνη Ούρμια (Urmia), θεωρώντας ως αιτία την αύξηση της αλατότητας του νερού, η οποία βοήθησε την ανάπτυξη οργανισμών, όπως φύκια και βακτήρια, που παράγουν κόκκινη χρωστική ουσία.

Καθώς τα επίπεδα του νερού στη λίμνη έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η συγκέντρωση άλατος έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τη NASA.

Η αλλαγή του χρώματος προκλήθηκε από τις εποχιακές αλλαγές. Το λιώσιμο του χιονιού και οι βροχοπτώσεις την άνοιξη εμποτίζουν τη λίμνη με γλυκό νερό, διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα αλατιού. Αλλά, όπως το καλοκαίρι προχωρά, το φρέσκο νερό παύει να ρέει και η εξάτμιση αυξάνει την αλμύρα της θάλασσας.

iran1

Αυτές είναι και οι κατάλληλες συνθήκες για ορισμένους μικροοργανισμούς να πάρουν το πάνω χέρι στο οικοσύστημα της λίμνης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μια οικογένεια βακτηρίων που ονομάζονται Halobacteriaceae και η οικογένεια φυκών Dunaliella είναι οι πιο πιθανοί… ύποπτοι για το κόκκινο χρώμα στην Urmia.

Στην ύπαρξη αυτών των μικροοργανισμών οι ερευνητές αποδίδουν ανάλογες περιπτώσεις κόκκινων αποχρώσεων σε νερά στο παρελθόν, όπως σε πάγους στην Ανταρκτική, σε μια λίμνη του Τέξας το 2011, και στο Σολτ Λέικ.

Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή ευνοεί την ανάπτυξη φυκιών, τα οποία «βάφουν» λίμνες και ποτάμια στην Ευρώπη. Τα λεγόμενα «ματωμένα φύκια» παράγουν τοξίνες που μολύνουν νερό και μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία στα ψάρια, απορροφώντας το οξυγόνο του νερού.

(με πληροφορίες και εικόνες από Live Science)

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , ,

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.