ΤΕΧΝΗ

«Ζωντανοί» πίνακες ζωγραφικής!

Με έναν αλγόριθμο στο κομπιούτερ, βίντεο με σκηνές της καθημερινότητας μετατρέπονται σε πίνακες μεγάλων ζωγράφων, καθώς αναπαράγεται το στυλ και τα χρώματα τους!

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας, είναι αυτοί που… κλωνοποίησαν το στυλ των διάσημων καλλιτεχνών και μέσω φίλτρων κάνει τα πλάνα σε οποιοδήποτε βίντεο να μοιάζουν με ζωντανούς πίνακες ζωγραφικής.

Για να αποδείξουν τα αποτελέσματα του αλγορίθμου, δημιούργησαν ένα βίντεο με αποσπάσματα από ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, που μετατρέπονται στο στυλ του Μουνχ, του Ματίς, του Πικάσο, του Καντίσκι, του Βαν Γκογκ και άλλων διάσημων ζωγράφων.

Οι ερευνητές Μανουέλ Ρούντερ (Manuel Ruder), Αλεξέι Ντοσοβίτσκι (Alexey Dosovitskiy), και Τόμας Μπροξ (Thomas Brox), ονομάζουν το έργο τους «καλλιτεχνικού στυλ μεταφορά σε βίντεο».

Η μεταφορά του στυλ των ζωγράφων χρησιμοποιεί αλγόριθμους με βαθιά μάθηση, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να αναλύσει τις εικόνες στρώμα στρώμα, προσδιορίζοντας τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ μικροσκοπικών bits και οπτικών δεδομένων.

Για παράδειγμα, τα πρώτα στρώματα καταγράφουν τα μεγάλα μοτίβα, όπως το χρώμα, ενώ τα βαθύτερα στρώματα επικεντρώνονται σε λεπτομέρειες της γραμμής και το σχήμα του σχεδίου. Αυτή η διαδικασία βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, τα οποία λειτουργούν παρόμοια με τα δίκτυα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

algorithma

algorithm1

algorithm2

algorithm3

algorithm4

algorithm5

(με πληροφορίες από Hyperallergic)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.