ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Η κρυφή ζωή των κατοικίδιων!

Τι κάνουν οι σκύλοι και οι γάτες όταν είναι μόνοι τους στο σπίτι; Έχετε σκεφτεί ποιες είναι οι αντιδράσεις τους και πώς αντιμετωπίζονται;

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα κατοικίδια κοιμούνται πολύ, όταν οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι στο σπίτι, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που κάνουν, λένε οι εμπειρογνώμονες.

Οι έρευνες τους έχουν επικεντρωθεί στο «μυστικό της ζωής των κατοικίδιων ζώων» και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

cat

Οι γάτες, ως περισσότερο ανεξάρτητες από του σκύλους, το πιθανότερο είναι να σηκωθούν και να πάνε βόλτα στη γύρω περιοχή, για να την… ελέγξουν. Αντίθετα, τα σκυλιά μένουν στο σπίτι περιμένοντας με αγωνία την άφιξη του αφεντικού. Τα πιο πολλά κοιμούνται, ενώ υπάρχουν και εκείνα που βρίσκουν την ευκαιρία για να κάνουν αταξίες.

Ο ύπνος για τους σκύλους, σημαίνει άλλωστε, πως το ζώο έχει πάρει τη δραστηριότητα που χρειάζεται, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, και ξεκουράζεται, λέει η Αν Κάρτερ (Anne Carter), λέκτορας στον τομέα της επιστήμης των ζώων στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

dog1

«Βέβαια, υπάρχουν και σημάδια, τα οποία δείχνουν πως δεν πάνε όλα καλά, ειδικά αν ο σκύλος έχει άγχος αποχωρισμού. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα συνήθως ήρεμα σκυλιά μπορεί να γίνουν λίγο άγρια, να γαβγίζουν και να λερώσουν το σπίτι», επισημαίνει η Carter.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν κάμερες για να καταλάβουν αν το σκυλάκι τους είναι στενοχωρημένο για ώρες, μετά την αποχώρησή του αφεντικού του. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες μπορούν να σκεφτούν τρόπους για να βοηθήσουν το ζώο τους να αντιμετωπίσει τη μοναξιά του.

dog

Οι γάτες έχουν την τάση να είναι πιο ανεξάρτητες από τα σκυλιά. Έτσι θα εξερευνήσουν την ύπαιθρο, όταν επιτρέπεται. Παράλληλα, συναντιούνται με τις γάτες τις ίδιας γειτονιάς, αδέσποτες ή από… σπίτι, και κάνουν παρέα μεταξύ τους, μοιράζοντας τον χρόνο που είναι μόνες τους.

Αν οι γάτες μείνουν στο σπίτι, τότε θα κοιμηθούν, αλλά πολύ ελαφρύτερα από τα σκυλιά. Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν τα κατοικίδια κοιμούνται όταν λείπουν τα αφεντικά, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν άγχος και είναι ήρεμα.

cat1

Αλλά όταν επιστρέφει ο ιδιοκτήτης, είναι σημαντικό να συνεργαστεί με το κατοικίδιο ζώο, είτε παίζοντας μαζί του, είτε βγάζοντας το βόλτα, αν πρόκειται για σκύλους.

(με πληροφορίες από Live Science / Εικόνες από Pixabay)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s