ΤΕΧΝΗ

Η «κοιλάδα των αγίων»

Σε μια περιοχή της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο με την κατασκευή αγαλμάτων αγίων που πέρασαν από το τόπο ή είναι συνδεδεμένοι με τοπικούς θρύλους.

Η περιοχή λέγεται η «κοιλάδα των αγίων», αν και πρόκειται για λόφο. Το έργο ξεκίνησε από το 2008 από μία ιδέα του φιλοσόφου Φιλίπ Αμπζάν (Philippe Abjean), και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου με δωρεές από τοπικές κοινότητες και οργανώσεις.

Στόχος είναι να καλυφθεί ολόκληρη η πλαγιά του λόφου, στην κοινότητα Καρνέτ (Carnoet), με χιλιάδες αγάλματα από γρανίτη που εκπροσωπούν τους αγίους της Βρετάνης. Άλλωστε, οι άγιοι που είναι σεβαστοί στην περιοχή, ξεπερνούν τους 7.000, έστω και αν δεν αναγνωρίζονται όλοι από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία!

Κάποιοι από αυτούς έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην περιοχή, ενώ άλλοι έμειναν για λιγότερο από ένα μήνα, σαν περαστικοί από τη Βρετάνη. Μέσα από τα ομοιώματα αυτών των αγίων, το έργο στοχεύει να γιορτάσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη κέλτικη ιστορία του τόπου.

Από το 2008, έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 60 αγάλματα τριών μέτρων, με δωρεά του Δήμου, ενώ χάρη στην ποικιλία των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο έργο, το καθένα έχει μοναδική εμφάνιση. Το κόστος φτάνει στα 12.000 ευρώ και όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει τον δικό του άγιο…

saint1

saint2

saint4

saint5

saint6

saint7

saint8

saint9

(με πληροφορίες και εικόνες από Amuzing Planet)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.